Novice in publikacije
29/04/2020
Tveganja držav in ekonomske študije

COVID-19 preusmerja pozornost na dolg hitro rastočih držav

COVID-19 preusmerja pozornost na dolg hitro rastočih držav

Medtem ko je bila dosedaj pozornost usmerjena predvsem na Kitajsko, Evropo in ZDA, bodo posledice pandemije COVID-19 verjetno še hujše za hitro rastoča gospodarstva, zlasti tista, ki trpijo zaradi "izvirnega greha", tj. nezmožnosti za izdajo obveznic v lokalni valuti.

Čeprav je njihova stopnja občutljivosti za ta šok odvisna od številnih dejavnikov, je ključno vprašanje izhodišče njihovih javnih financ, saj določa njihovo sposobnost odzivanja na številne gospodarske posledice krize. Vendar pa je bil njihov javni dolg v letu 2019 že na najvišji ravni.

Izraz "izvirni greh" v ekonomski literaturi opisuje nezmožnost držav, da izdajo obveznice v lokalni valuti, kar velja za številna manjša gospodarstva v vzponu ali v razvoju. Čeprav so v zadnjih letih zagotovo izkoristili zelo veliko globalno likvidnost za izdajo obveznic, je bilo to v tuji valuti. Zdaj so te obveznosti dodatno obremenjene tudi z višanjem državnih obrestnih mer.

Poleg tveganja za javne finance in depreciacijo valute Coface pri ocenjevanju tveganja hitro rastoče države upošteva izpostavljenost držav do tveganj, povezanih s Covid-19. Čeprav bodo dodatna sredstva, ki jih načrtujejo mednarodne organizacije (zlasti MDS), in prilagoditve dolga, ki so jih napovedale države upnice, pomagale mnogim državam z nizkimi dohodki, pa bodo večjim državam v vzponu verjetno malo v pomoč. Več v našem Fokusu.

 

Za prenos publikacije kliknite sliko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrh