Novice in publikacije
23/10/2020
Novosti o družbi

Coface PKZ na poslovni konferenci medijske hiše delo "Izvozniki 2020: Gospodarstva srednje in vzhodne Evrope"

V Ljubljani je 7.10.2020 potekala Delova poslovna konferenca Izvozniki 2020: Gospodarstva srednje in vzhodne Evrope: Prostranstva neizkoriščenih priložnosti, ki je v središče postavila priložnosti za slovenska podjetja v regiji v času, ko se svet spoprijema s posledicami pandemije Covida-19.
 
Digitalizacija je eden od zmagovalcev krize, so se strinjali govorci in sodelujoči na dogodku. Podjetja bodo morala v procesu prilagajanja novim razmeram izkoriščati možnosti, ki jih ponuja. Slišali smo lahko, da je vloga Slovenije v srednji in vzhodni Evropi strateška.
 
Ima pa naša država izziv, kajti nima več takšne vloge v regiji, kot jo je imela nekoč. Vendar ima hkrati priložnost, da se lahko zaradi svoje lege in položaja pozicionira kot igralka, ki lahko na območje pripelje nove tuje neposredne investicije. Obenem pa je Slovenija v regiji, posebej na Zahodnem Balkanu, prepoznavna blagovna znamka, kar je prav tako potencial, ki ga lahko dodatno izkoristimo. Priložnost za slovenske izvoznike je tudi opravljanje storitvenih dejavnosti na daljavo, je poudarila osrednja govornica dr. Beata Javorcik, glavna ekonomistka Evropske banke za obnovo in razvoj.
 
Na okrogli mizi na temo Regija kot ključna prednost v izzivih trenutnega časa je sodeloval Sergej Simoniti, predsednik uprave Coface PKZ. Dejal je, da je regija srednje in vzhodne Evrope izjemno segmentirana, kar se kaže tudi pri spopadanju s krizo, ki sledi pandemiji covida-19.
 
Omenil je primer Litve, ki ni na običajen način izpostavljena dobavnim verigam in kjer bo upad BDP letos komaj dvoodstoten, v primerjavi s Slovenijo ali Avstrijo, kjer bo več kot sedem- oziroma šestodstoten.
 
Po mnenju Sergeja Simonitija sta glavni pomanjkljivosti slovenskega gospodarstva geografska in panožna koncentracija tveganja ter pretirana osredotočenost na posamezen člen v dobaviteljski verigi. Izjemno priložnost vidi v digitalizaciji, ki bistveno povečuje konkurenčnost, omogoča pa tudi ustvarjanje novih trgov in novih tržnih segmentov.
 
Povezava do prenosa konference: https://izvozniki.dpc.si.

Vrh