Novice in publikacije
13/04/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Coface poročilo o trgovinskih odnosih med Kitajsko in Avstralijo

Coface poročilo o trgovinskih odnosih med Kitajsko in Avstralijo

Kitajsko-avstralski dvostranski odnosi so se močno poslabšali v letu 2020, Kitajska pa je uvedla tako formalne kot neformalne trgovinske omejitve številnim avstralskim izvozom, med drugim premogu, ječmenu, govedini, vinu in bombažu. Vendar Coface pričakuje, da se bo avstralski BDP že letos vrnil na raven 2019. Toda vse večja zaskrbljenost je, da bo Kitajska zaradi stopnjevanja dvostranskih napetosti utrdila svoj odnos do Avstralije in morda začela ciljati na avstralski izvoz storitev, zlasti v turizmu in izobraževanju, ki bi lahko ogrozil 2% avstralskega BDP.

 

Razlogi za dvostranske napetosti med Kitajsko in Avstralijo

Kitajsko-avstralski odnosi so večplastni in segajo od nacionalne varnosti, ekonomije in trgovine do zunanje in notranje politike. Trgovinski odnosi med Kitajsko in Avstralijo so se poslabšali, ko je avstralska protidampinška komisija 28. februarja 2020 po preiskavi razširila protidampinške dajatve na kitajske izdelke iz nerjavečega jekla. Med marcem in julijem lani je bilo izvedenih nadaljnjih osem protidampinških ukrepov proti kitajskim izdelkom, kot je jeklo[1]. Avstralija je 19. aprila 2020 zahtevala preiskavo izvora koronavirusa in povečala pritisk na Kitajsko zaradi obvladovanja izbruha Covid-19. Maja 2020 je Kitajska uvedla protidampinške in protisubvencijske dajatve na uvoz avstralskega ječmena na Kitajsko, navaja pa preiskave, ki so se začele leta 2018. Kitajska je nato uvedla carine na drugi avstralski izvoz, kot je vino, ter formalne in neformalne prepovedi izdelkov od govedine in lesa do bombaža in premoga.

 

Prožno avstralsko gospodarstvo

Ker Kitajska prevzema več kot tretjino celotnega avstralskega izvoza, naraščajoče trgovinske napetosti veljajo za potencialno grožnjo avstralskim gospodarskim napovedim. Vendar pa je železni rudi, ki je bila glavni del avstralskega izvoza na Kitajsko, v trenutnem trgovinskem sporu prihranjeno zaradi pomanjkanja ustreznih alternativ. Medtem pa je avstralsko gospodarstvo kljub trgovinski akciji Kitajske nadaljevalo trdno okrevanje po pandemiji in v drugi polovici leta 2020 beležilo dve zaporedni četrtletni rasti BDP, ko so se poslovni pogoji po olajšanju zadrževalnih ukrepov približali normalnosti.

 

Dvostranski odnosi se lahko še poslabšajo

Do zdaj kitajske trgovinske omejitve nimajo širšega vpliva na avstralsko gospodarstvo zaradi dveh glavnih dejavnikov: prvič, zmožnosti nekaterih prizadetih sektorjev, da najdejo nadomestne trge, na primer Savdska Arabija za ječmen in države jugovzhodne Azije za bombaž, in drugič, Kitajska ni ciljala na najboljši izvoz, kot sta železova ruda in zemeljski plin. Ker si obe strani razlagata spor skozi prizmo nacionalne suverenosti, se verjetno položaj kmalu ne bo izboljšal. Pričakujemo, da se bo avstralski BDP že letos vrnil na raven 2019. Azijske države bodo pozorno spremljale prihodnji razvoj kitajsko-avstralskih napetosti glede napovedi obsega gospodarske škode, ki bi jo lahko utrpele v podobnih razmerah. Poleg tega bodo azijske države zaradi trenutne strateške konkurence in političnih razlik med ZDA in Kitajsko pod velikim pritiskom, če bodo prisiljene izbirati med obema stranema.

 

Snemi to publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----

[1] https://www.reuters.com/article/us-australia-steel-china-idUSKCN0XK05C
 

Snemi sporočilo za javnost : Coface poročilo o trgovinskih odnosih med Kitajsko in Avstralijo (538,50 kB)
Vrh