Novice in publikacije
29/06/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Delo na daljavo: tveganja in priložnosti virtualnega dela na daljavo

Delo na daljavo: tveganja in priložnosti virtualnega dela na daljavo

Delo na daljavo se je v času pandemije Covid-19 pojavilo kot nova norma. Ko bomo izšli iz krize, bi lahko ta kulturni premik podjetjem v razvitih državah omogočil, da bi zaposlila talente za delo na daljavo v državah v vzponu in tako zmanjšala svoje stroške dela. Družba Coface ocenjuje, da je skupno število delovnih mest, ki jih je mogoče delati na daljavo, v gospodarstvih z visokimi dohodki približno 160 milijonov, medtem ko je število potencialnih delavcev za delo na daljavo v gospodarstvih z nizkimi in srednjimi dohodki približno 330 milijonov. Družba Coface tudi ocenjuje, da bi francoska podjetja prihranila 7 % pri stroških dela, tudi če bi bilo le 1 od 4 delovnih mest, ki jih je mogoče opravljati na daljavo, prenesenih na drugo delovno mesto.
 
Za gospodarstva v vzponu bi ta potencialna virtualna selitev lahko postala steber razvoja. Da bi ugotovili, katere države bodo verjetno zmagovalke tega trenda, je družba Coface oblikovala kazalnik, ki temelji na štirih ključnih merilih: človeški kapital, konkurenčnost stroškov dela, digitalna infrastruktura in poslovno okolje. Jugovzhodna Azija izstopa kot regija z velikim potencialom, zlasti Indija in Indonezija, pa tudi druge velike države v vzponu, kot sta Brazilija in Poljska.
 
Vendar pa bi lahko virtualna selitev podjetij povzročila gospodarsko zaskrbljenost delavcev v zrelih gospodarstvih in postala vir političnega tveganja.

 

Skušnjava navideznega izseljevanja

V zadnjih nekaj desetletjih sta bila selitev industrijskih dejavnosti na tuje trge in razvoj globalnih dobavnih verig ena od glavnih gonilnih sil rasti produktivnosti. Vendar pa se že nekaj let te rasti produktivnosti in učinkovitosti zmanjšujejo.
 

Da bi še naprej povečevala konkurenčnost in zmanjševala stroške, bodo podjetja morda v skušnjavi, da druge storitve in dejavnosti, ki zahtevajo veliko znanja, preselijo v države z nižjimi stroški dela, kot se je v preteklosti zgodilo s storitvami IT in klicnimi centri.Coface ocenjuje, da bi francoska podjetja prihranila 7 % pri stroških dela, tudi če bi se preselila le 1 od 4 delovnih mest, na katerih je mogoče delati na daljavo.
 
Ob pandemiji Covid-19 se je v Evropi skoraj 40 % delovne sile zavezalo k rednemu delu na daljavo med prvo zaporo v drugem četrtletju leta 2020. Podjetja, ki jih je ugodno presenetila produktivnost delovne sile, vse bolj privlači zamisel o delno globalizirani virtualni delovni sili. V ZDA se je delež organizacij, ki so pripravljene zaposliti polno zaposlene delavce na daljavo s sedežem v tujini, povečal z 12 odstotkov pred pandemijo na 36 odstotkov.

 

Koliko delovnih mest je mogoče opravljati na daljavo? Koliko jih je mogoče prenesti na drugo delovno mesto?

Bolj ko gospodarstvo temelji na storitvenih dejavnostih, ki temeljijo na znanju, več delovne sile lahko dela na daljavo. V raziskavi med ameriškimi delavci, izvedeni oktobra 2020, je 62 % univerzitetno izobraženih anketirancev odgovorilo, da lahko svoje delo opravljajo na daljavo.  Po podatkih Mednarodne organizacije dela je v državah v vzponu le 13 % delovnih mest mogoče opravljati na daljavo, v bogatih državah pa 27 %.
 
Vendar pa to ne pomeni, da je mogoče vsa delovna mesta praktično prenesti na delo na daljavo. Številne naloge zahtevajo delno prisotnost na kraju samem, osebni stik s strankami ali dobro razumevanje lokalne kulture.
 
Za bogate države bi lahko virtualna selitev postala vir političnega tveganja, podobno kot je deindustrializacija prispevala k populizmu. Pritiski globalne konkurence lahko med visoko izobraženimi delavci sprožijo ekonomsko zaskrbljenost, kar spodbuja politično polarizacijo.
 
Nekatere države v vzponu so v boljšem položaju kot druge, da privabijo naložbe v virtualni offshoring. Da bi opredelili verjetne zmagovalce tega trenda, je družba Coface oblikovala kazalnik, ki temelji na štirih ključnih merilih: človeški kapital, konkurenčnost stroškov dela, digitalna infrastruktura in poslovno okolje. Države, kot so Indija, Indonezija ali Brazilija, imajo veliko število potencialnih delavcev za delo na daljavo in zelo nizke stroške dela. Druge, kot je Poljska, ponujajo odlično poslovno okolje in močno digitalno infrastrukturo. Kitajska in Rusija bi bili teoretično idealni destinaciji za virtualni offshoring, vendar bodo vse večje geopolitične napetosti in vprašanja kibernetske varnosti z Zahodom predstavljale pomembno oviro.

 

Snemi to publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi sporočilo za javnost : Delo na daljavo: tveganja in priložnosti virtualnega dela na daljavo (170,39 kB)

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh