Novice in publikacije
23/07/2020
Tveganja držav in ekonomske študije

Selitev proizvodnje po pandemiji: priložnost za države Srednje in Vzhodne Evrope?

Selitev proizvodnje po pandemiji: priložnost za države Srednje in Vzhodne Evrope?

Zunanja trgovina in vključevanje v dobavne verige sta se v zadnjih letih za srednjo in vzhodno Evropo (CEE) že povečali, kar je posledica odločitve večine njenih držav, da se leta 2004 pridružijo Evropski uniji. Ker podjetja zdaj želijo povečati svojo odpornost na šok dobavnih verig, je pandemija korona virusa za države regije ustvarila potencialno priložnost. Čeprav je regija že začela povečevati svojo produktivnost z avtomatizacijo, se ta proces šele začenja.
 
Glavne prednosti držav iz regije srednje in vzhodne Evrope so izobražena delovna sila, geografska bližina zahodne Evrope, nizki stroški dela, relativno dobra infrastruktura, stabilna poslovna klima in izboljšanje produktivnosti z večjo uporabo avtomatizacije in »robotizacije«.
 
Države CEE bi lahko izkoristile ne le stebra proizvodnje - to je avtomobilske industrije - ko bodo šle skozi koronavirusni šok in ciklične slabosti, ampak bi lahko pritegnile tudi selitev drugih industrij: proizvodnjo električne in elektronske opreme, potencial je tudi v strojni industriji, kemikalijah, pa tudi pri prevozu in skladiščenju.
 
Poleg tega obstaja velika priložnost za »outsourcing« storitev v CEE zahvaljujoč digitalizaciji in velikemu številu IKT talentov. Nedavna pandemija je potrdila, da se veliko delovnih mest lahko opravi od doma. Če bodo države CEE še naprej vlagale v digitalizacijo, bi lahko povečali priliv storitev, zlasti na Baltiku in v najbolj razvitih državah srednje in vzhodne Evrope, vključno s Slovenijo, Češko, Madžarsko, Poljsko in Slovaško.

 

Za prenos publikacije kliknite sliko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi sporočilo za javnost : Selitev proizvodnje po pandemiji: priložnost za države Srednje in Vz... (590,55 kB)
Vrh