Novice in publikacije
25/04/2024
Tveganja držav in ekonomske študije

Upočasnitev gospodarske rasti in naraščajoče število postopkov zaradi insolventnosti: kakšni so obeti za podjetja v srednji in vzhodni evropi?

Upočasnitev gospodarske rasti in naraščajoče število postopkov zaradi insolventnosti: kakšni so obeti za podjetja v srednji in vzhodni evropi?
  • Povečanje števila postopkov zaradi insolventnosti podjetij v srednji in vzhodni Evropi v letu 2023
  • V devetih državah se je število postopkov zaradi insolventnosti povečalo (na Češkem, v Estoniji, na Madžarskem, v Litvi, na Poljskem, v Srbiji, na Slovaškem, v Sloveniji in Romuniji), le v treh državah pa se je zmanjšalo (v Bolgariji, na Hrvaškem in v Latviji).
  • Gospodarska uspešnost v regiji bo leta 2024 še vedno zaostajala za potencialom.

Zaradi gospodarskega upada so države srednje in vzhodne Evrope v letu 2023 doživele dramatičen porast števila postopkov zaradi insolventnosti podjetij. Čeprav so podjetja hude čase sprva preživela zaradi vladnih podpornih ukrepov med pandemijo, so se stopnje insolventnosti zaradi poznejšega umika teh pobud, ki so ga spremljali makroekonomski pritiski, povzpele na novo raven.
 
Zaradi gospodarskega upada se je povprečna rast BDP v regiji zmanjšala s 4,0 % leta 2022 na samo 0,5 % leta 2023, kar je bila najnižja stopnja v tem stoletju (razen med svetovno finančno krizo leta 2009 in pandemijo covida-19 leta 2020). Češka, Estonija, Madžarska, Latvija in Litva so v letu 2023 zabeležile celo negativno stopnjo rasti.

Povečanje števila postopkov zaradi insolventnosti je odraz šibke gospodarske rasti

V regiji srednje in vzhodne Evrope se je število postopkov zaradi insolventnosti od leta 2022 do leta 2023 povečalo za 38,6 %, kar pomeni, da je bila rast tudi to leto dvomestna. "To rast je spodbudila kombinacija notranjih in zunanjih dejavnikov, ki so okrepili izzive, s katerimi se srečujejo podjetja v regiji, zlasti geopolitične napetosti in inflacijske pritiske, zaradi katerih so podjetja zašla v nemirne vode," pojasnjuje Grzegorz Sielewicz, glavni ekonomist družbe Coface za srednjo in vzhodno Evropo
 
Posledice ruske invazije na Ukrajino so odmevale po vsej regiji, tudi zaradi geografske bližine, saj so povzročile motnje v dobavnih verigah in prispevale k dvigu cen energije. Ti zunanji šoki so skupaj z notranjimi izzivi, kot so pomanjkanje delovne sile in naraščajoči vhodni stroški, močno obremenili podjetja, kar je povzročilo znatno povečanje števila primerov insolventnosti. Val postopkov zaradi insolventnosti je prizadel zlasti gradbeništvo in trgovino, saj sta se ta sektorja spopadala s pomanjkanjem delovne sile, pritiski na plače in upadom povpraševanja.

Pot do okrevanja v prihodnosti bo, kot kaže, težavna

"V letu 2024 pričakujemo nadaljnje povečanje števila postopkov zaradi insolventnosti, čeprav naj bi bila stopnja rasti nižja kot prejšnje leto, na svetovni ravni pa podjetja še vedno ne bodo dosegla polnega potenciala gospodarske rasti zaradi izzivov, s katerimi se spopadajo pri vsakodnevnem poslovanju," je dodal Jarosław Jaworski, generalni direktor družbe Coface za srednjo in vzhodno Evropo. Poslovno okolje v letu 2024 bodo zaznamovali omejena rast prometa, padajoče marže in stalni izzivi za izvozna podjetja zaradi šibkega tujega povpraševanja, zlasti iz Nemčije, ki ostaja glavna trgovinska partnerica za večino gospodarstev srednje in vzhodne Evrope. Toda na obzorju so znaki okrevanja, k čemur prispevajo potrošniki, zlasti pri vsakodnevnih potrebščinah, kar bo podprlo gospodarsko dejavnost v regiji srednje in vzhodne Evrope. Kljub temu se podjetja srečujejo z vse večjim pritiskom zaradi naraščajočih cen surovin in stroškov dela, vključno z dvigom minimalne plače v državah srednje in vzhodne Evrope.

Snemi sporočilo za javnost : Upočasnitev gospodarske rasti in naraščajoče število postopkov za... (142,05 kB)
Vrh