Novice in publikacije

Vse publikacije Coface

22/02/2021
Publikacije s področja gospodarskih družb

Zemljevid sektorske ocene tveganja - Q4 2020

13 glavnih sektorjev, ocenjenih po vsem svetu. Cofaceove ocene temeljijo na 75-letnem strokovnem znanju podjetja Coface in na finančnih podatkih, ki so jih objavile družbe, ki kotirajo na borzi, iz šestih geografskih sektorjev. Upošteva se pet finančnih kazalnikov: promet, dobičkonosnost, razmerje neto dolga, denarni tok in terjatve, ki so jih opazovali naši upravljavci tveganj.

Beri naprej
10/10/2018
Publikacije s področja gospodarskih družb

Central & Eastern Europe Insolvencies: Good times come to an end

A favourable economic environment was not enough to reduce company insolvencies in Central and Eastern Europe (CEE). While average GDP growth accelerated to 4.5%, i.e. the highest level in nine years, insolvencies increased by 6.4%. This latter figure ends the improving trend in business insolvencies, which decreased in both 2015 and 2016. 2017 saw an increase in insolvencies proceedings in nine countries1 and drops in only five2. The regional breakdown indicates a wide variety of dynamics, ranging from a 27.1% decrease in insolvencies in Slovakia, through to a slight increase of 2.4% in Estonia and a surge of 40.1% in Croatia.

Beri naprej
05/04/2018
Publikacije s področja gospodarskih družb

China Corporate Payment Survey 2018: Payment delays increase despite rapid and robust growth

The Chinese economy staged a comeback in 2017. GDP ticked up from 6.7% in 2016 to 6.9% in 2017, favoured by strong demand, as well as loose monetary and fiscal policy settings. As a result, risk managers have become more complacent, both in terms of their economic expectations and their risk management procedures.

Beri naprej
08/11/2017
Publikacije s področja gospodarskih družb

Embargo na Katar: trenutno obvladljiv, vendar ne trajno

5. lipnja 2017. Godine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrain (poznati kao kvartet) objavili su prekid diplomatskih veza sa Qatarom (...)

Beri naprej
24/03/2017
Publikacije s področja gospodarskih družb

Panorama: Country risk barometer Q1 2017

Okrevanje svetovne rasti: več kot muha enodnevnica?

- podjetja so bolj samozavestna in prepričana vase
- globalni scenarij: rast BDP in cen rahlo navzgor
- ZDA: upočasnitev rasti, čas reform
- dvig svetovnih cen v kovinski industriji

Beri naprej
28/11/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

PANORAMA BAROMETER: ocena tveganja po sektorjih

Coface je v novi panorami barometer posodobil svoje globalne ocene za 12 sektorjev, v 17 državah v 6 regijah sveta. Ocene temeljijo na finančnih podatkih, ki kotirajo na borzi in so objavljeni v šestih večjih geografskih regijah: Aziji, Severni Ameriki, Latinski Ameriki, Zahodni Evropi, Srednji Evropi in Bližnjem vzhodu.

Beri naprej
10/11/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

Panorama: Mehika

- Predsedniške volitve v ZDA so ustvarile nestanovitnost na mehiškem trgu, zaradi svoje močne gospodarske odvisnosti
- Zaznati je povečanje državnega primankljaja v drugem četrtletju leta 2016
- Coface napovedi: pozitivne za leto 2016 in 2017 (povečanje BDP-ja za 1,6%)

Beri naprej
20/09/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

Farmacevtska podjetja v ZDA

Postopno izvajanje zakona je "Afordable Care Act" je izboljšalo dostop prebivalstva do zdravstvenega zavarovanja po razumnih stroških. Združene države Amerike so trenutno vodilne med razvitejšimi državami, glede na sredstva, ki jih vlagajo v zdravstvo. Kljub temu pa so rezultati daleč pod zahodnimi standardi: pričakovana življenjska doba je manjša, stopnja debelosti je dvojna, umrljivost dojenčkov je večja, prav tako pa obstaja tudi velika razširjenost vsaj dveh kroničnih bolezni med upokojenci.

Beri naprej
18/09/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

Panorama: Severna Afrika

Agroživilski sektor je eden izmed najpomembnejših sektorjev gospodarstva v Severni Afriki. Ključni dejavniki za krepitev sektorja izhajajo predvsem iz naraščajoče populacije, naraščajočega povpraševanja po predelani hrani in višjem dohodku na prebivalca, kar posledično vodi do izboljšanja proizvodnih kapacitet.

Beri naprej
31/08/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

COFACE ADRIATIC / BALKAN TOP 50

Coface Adriatic / Balkan Top 50 panorama je skupni projekt med podružnicami Coface v centralni Evropi. Razvrstitev zajema največja podjetja v regiji - na podlagi njihovega prometa za koledarsko leto 2015. Študija vključuje Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Makedonijo, Črno goro, Srbijo in Slovenijo.

Beri naprej
30/08/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

Nemčija: raziskava o plačilni disciplini podjetij za leto 2016

Skupina Coface je prvič izvedla raziskavo o plačilni disciplini nemških podjetij. Raziskava je pokazala, da se kljub dobremu gospodarskemu položaju v državi, skoraj 84% podjetij srečuje z zamudami pri plačilih. Po izračunih je povprečna zamuda plačil znašala 41,4 dni vendar nekateri segmenti poročajo veliko daljšo zamudo plačila tudi do 60 dni.


Beri naprej
12/08/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

Coface panorama: Kitajska

Reforme podjetij na Kitajskem v državni lasti

Kitajska podjetja v državni lasti igrajo pomembno vlogo pri izvajanju vladne politike, ki spodbujajo gospodarsko rast in zagotavljanje delovnih mest. Kot posledica tega je kitajski premier Li Keqiang je poudaril pomen izboljšanja konkurenčnosti podjetij v državni lasti z različnimi reformami. Rezultati analize Coface kažejo naslednje: Potrebna bi bila reorganizacija podjetij, kar bi bilo mogoče doseči z združitvami in prevzemi znotraj posameznih panog. S tem bi se povečala konkurenčnost zaradi ekonomije obsega in odpravila škodljive cenovne konkurence, ki bi izboljšale dobičkonosnost.

Beri naprej
13/07/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

PANORMA: insolventnost podjetij v osrednji in vhodni Evropi

Podjetja v osrednji in vzhodni Evropi poročajo solidno gospodarsko stopnjo rasti, kot tudi veliko bolj strukturirano rast od leta 2015. Zahvaljujoč zdravemu stanju na trgu dela, manjši stopnji brezposelnosti in dvigu plač je zasebna potrošnja ključno gonilo za povečano rast.
Pozitivne makroekonomske razmere so privedle do izboljšanja razmer podjetij v osrednji in vzhodni Evropi. Število stečajev se je zmanjšalo v 9 - ih od 13 - ih držav.

Beri naprej
23/06/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

Severna Evropa: insolventnost podjetij

Osredotočili se bomo predvsem na Norveško, Dansko in Švedsko. Coface panorama kaže na izboljšane makroekonomske razmere v Severni Evropi (predvsem na račun padca cene nafte in ekspanzivne monetarne politike).

Beri naprej
31/05/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

Panorama: Plačilni trendi na Azijskem trgu

Skupina Coface je izvedla letno raziskavo plačilnih trendov podjetij v 8 - ih izbranih gospodarstvih v azijsko-pacifiški regiji. Anketa je pokazala, da je malo več kot polovica anketiranih podjetij še vedno previdnih pri poslovanju.
Več o plačilnih navadah na Azijskem trgu si lahko preberete v spodnji Coface panorami.

Beri naprej
30/05/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

Panorama: Francija

Panorama Francija:
- makroekonomski položaj države
- insolventnost podjetij
- poslovno tveganje predstavljeno po različnih sektorjih
- fokus "road transport"

Beri naprej
23/05/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

Brazilija: Koraki nove vlade

Močno poslabšanje tečajev je sicer dobra novica za izvoz - vendar pa se Brazilija sooča z ovirami, kot so slaba infrastruktura in pomanjkanje trgovinskih sporazumov. Izboljšanje infrastrukture je zahtevna naloga, v trenutnih razmerah korupcijskih škandalov, ki vključujejo imena blizu vlade in največjih gospodarskih konglomeratov v državi. Naloga nove vlade bo predvsem vzpostavitev novih trgovinskih odnosov.

Beri naprej
17/05/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

Coface rezultati 1Q-2016

Xavier Durand, CEO of Coface, komentar:
“This has been a tough first quarter. Business turnover and profits were lower compared to the same period last year, against the backdrop of a polarized and volatile economic environment.

Our performance reflects a stark contrast between mature credit insurance markets - where risk is low and competitive pressures are driving down revenue - and emerging markets where risk is high, particularly in the commodities sector. Though the positive impacts of measures taken to reduce our risk exposure in Latin America over the last year are already materializing, it is too early to see the full effects of risk initiatives launched in Asia at the end of last year; these will translate progressively into our results. Given the volatile global economic environment, we remain cautious for 2016.

We are conducting a comprehensive strategic review of the business, which includes the work currently on-going on operational efficiency to improve our competitiveness. Its conclusions will be integrated into the new strategic plan, the main themes of which will be communicated at the time of our half-year results and presented in full on September 22nd.”

Beri naprej
14/04/2016
Publikacije s področja gospodarskih družb

PANORAMA BAROMETER: Ocena tveganja za 12 sektorjev

Coface je v novi panorami barometer posodobil svoje globalne četrtletne ocene za 12 sektorjev, v 6 regijah sveta. Ocene temeljijo na finančnih podatkih, ki kotirajo na borzi in so objavljeni v šestih večjih geografskih regijah: Aziji, Severni Ameriki, Latinski Ameriki, Zahodni Evropi, Srednji Evropi
in Bližnjem vzhodu.

Beri naprej
08/11/2015
Publikacije s področja gospodarskih družb

PANORAMA: Brazilija, brez hitrih in učinkovitih odgovorov na krizo

Novemberska Coface panorama izpostavi centralno banko in povečevanje obrestnih mer, zaradi lažjega nadziranja inflacije. Prav to naj bi bil razlog za zmanjšanje davčnih prihodkov ter ogrožanje fiskalnega prilagajanja. Politična negotovost močno pritiska na gospodarsko uspešnost, saj vlada potrebuje in pričakuje podporo kongresa, da bi lahko dosegla svoje primarne cilje.

Beri naprej
Vrh