Novice in publikacije
08/07/2021
Publikacije s področja ekonomije

Barometer tveganja za države in sektorje: Q2 2021 Četrtletna posodobitev

Barometer tveganja za države in sektorje: Q2 2021 Četrtletna posodobitev

Barometer tveganja držav in sektorjev: Četrtletna posodobitev za 2. četrtletje 2021. Slika je časovno usklajena fotografija prometa v Londonu, Anglija.
 
Svet dveh hitrosti - Leto in pol po začetku pandemije je dostop do cepljenja eden najpomembnejših dejavnikov v našem vsakdanjem življenju. Enako velja za svetovno gospodarstvo: obeti za regije, v katerih je bil velik delež prebivalstva že cepljen ali je v postopku cepljenja, so bistveno boljši kot za druge. Tako je bila naša pričakovana stopnja rasti svetovnega BDP za letošnje leto popravljena navzgor (+5,6 %), predvsem zaradi pozitivnih presenečenj, ki prihajajo iz Združenih držav Amerike, katerih ocena države je bila v tem četrtletju izboljšana na A2.
 
Ti izboljšani obeti za rast se odražajo v svetovni trgovini: potem ko se je lani njen obseg zmanjšal za približno 5 %, naš napovedni model za letos kaže 11-odstotno rast. Kljub recesiji v letu 2020 bi bil tako obseg mednarodne trgovine v letu 2021 za skoraj 6 % višji od ravni pred krizo. V tem kontekstu močne rasti mednarodne trgovine imajo države izvoznice blaga koristi od izboljšanja pogojev trgovanja.
 
Ni presenetljivo, da so bile v tem četrtletju ocene tveganja za več teh držav nadgrajene, med drugim za Rusijo, Savdsko Arabijo, Ekvador, Republiko Kongo, Azerbajdžan, Bocvano, Gvinejo in Mehiko. Izven držav v vzponu in Združenih držav Amerike sta svojo oceno izboljšali tudi Avstralija in Kanada. V tem četrtletju je bila ocena skupaj izboljšana 11 državam, nobena pa ni bila znižana, kljub naraščajoči inflaciji in nadaljnjim ukrepom "stop and go", ki bodo v prihodnjih mesecih prizadeli domače povpraševanje v več večjih nastajajočih gospodarstvih.
 
Na sektorskem področju so bile izboljšane ocene za 53 sektorjev. V glavnem se nanašajo na kovinski sektor, v manjšem obsegu pa tudi na papirni in lesni sektor.

 

Prenesi publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Barometer tveganja za države in sektorje: Q2 2021 Četrtletna posodob... (1,58 MB)

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh