Novice in publikacije
05/09/2018
Publikacije s področja ekonomije

Ekonomska izdaja COFACE ADRIATIC / BALKAN Top 50 - za leto 2018

Coface Adriatic / Balkan Top 50 - 2018

V zadnjem letu je bila razvidna solidna gospodarska aktivnost na Jadranu/Balkanski regiji. Vendar, to ni veljalo za vse države. Rast Makedonije je bila nič, zaradi ne-zaupanja vlagateljev predvsem zaradi politične krize, ki se kaže tako na uličnih protestih kot na spopadih v parlamentu.

Lansko leto je bilo tudi razočaravajoče za Srbijo, kjer je zahtevno obdobje za kmetijski sektor in šibkejše od pričakovanega  povečanje naložb zaustavilo na  1,8% odstotka rast BDP. Kljub temu so druge države  jadransko - balkanske regije uživale primerno gospodarsko širitev, pri čemer je slovensko gospodarstvo raslo za 5%.

Največje družbe v regiji so izkoristile gospodarsko rast in so se povečale za 17,0%, slovenske družbe pa so imele največ dobička (+ 22,6%). Hrvaška je kljub temu na lestvici držav vodila - kot matična država za večino velikih podjetij (17). Skupni čisti dobiček se je povečal za 6,7% v 2017 in zaposlenost za 2,0%.

COFACE bonitetna ocena (@rating score) kaže na verjetnost neplačila za eno podjetje in kaže na majhno tveganje za poslovanje z največjimi podjetji v jadranski/balkanski regiji s povprečno oceno 6,6.

 

VSEBINA PUBLIKACIJE

  • Pregled COFACE Adriatic/Balkan top 50
  • Ekonomski obeti
  • COFACE Adriatic/Balkan top 50 razvrstitev

 

NALOŽI PUBLIKACIJO

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Ekonomska izdaja COFACE ADRIATIC / BALKAN Top 50 - za leto 2018 (311,51 kB)
Vrh