Novice in publikacije
07/09/2021
Publikacije s področja ekonomije

Kakšni so obeti za ZAE po konferenci COVID-19?

Kakšni so obeti za ZAE po konferenci COVID-19?

GGospodarstvo ZAE je leta 2020 doživelo dvojni šok. Prvi je bil povezan s padcem cen nafte zaradi nesoglasij med Rusijo in Savdsko Arabijo marca 2020, drugi pa s pandemijo COVID-19. Po predhodnih ocenah se je gospodarstvo ZAE leta 2020 skrčilo za 6,1 %. Vendar so obeti za leto 2021 boljši, saj Coface pričakuje, da bo rast letos znašala 3,1 % zaradi hitre kampanje cepljenja v ZAE, hitrega okrevanja svetovnega gospodarstva in ponovnega dviga cen energentov.
 
Kljub temu se bo obseg okrevanja v posameznih sektorjih razlikoval. Pričakujemo, da bo uspešnost v turizmu, gradbeništvu in trgovini na drobno tesno usklajena z novimi različicami virusa. Razstava Expo 2020, ki se bo po enoletni preložitvi začela oktobra 2021, bo v državo privabila turistične prilive. Vendar pa ni pričakovati, da se bo uspešnost turizma pred COVID-19 takoj vrnila, odvisna pa bo tudi od zdravstvenih razmer na lokalni ravni in v državah izvora. Vrnitev turistov in izseljencev v ZAE bo zaradi njihovega statusa vozlišča v veliki meri določila okrevanje na področju gradbeništva in nepremičnin, vendar bi lahko delo na daljavo in nakupovanje predstavljala zavoro. Prek turizma bo COVID-19 odločilen tudi za maloprodajni sektor, ki je eden najbolj raznolikih in razvitih v regiji. Vendar pa prodajo podpira zadržano povpraševanje, saj so potrošniki med pandemijo odložili večje nakupe.

 
Nafta in promet bosta imela koristi od močnega okrevanja svetovnega in regionalnega gospodarstva ter trgovine. Julija 2021 so se ZAE s skupino OPEC+ dogovorile, da bodo povečale svojo osnovno referenčno raven proizvodnje nafte. Kljub izzivom ostajajo obeti za naftni sektor ZAE pozitivni, kar je v skladu z nekaterimi naložbenimi projekti, katerih cilj je razširiti proizvodne zmogljivosti države. Položaj ZAE kot regionalnega trgovinskega središča bo podpiral njihov prometni sektor.
 
V teh okoliščinah bo normalizacija odnosov med ZAE in Izraelom koristna za obe strani v smislu trgovine in naložb v različnih sektorjih. Po drugi strani pa se lahko pojavijo nepričakovane napetosti s Savdsko Arabijo, dolgoletno zaveznico ZAE, zaradi tekmovanja za status regionalnega vozlišča. Vendar naj bi bile te omejene na gospodarsko področje.

 

Prenesi publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Kakšni so obeti za ZAE po konferenci COVID-19? (518,08 kB)

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh