Novice in publikacije
13/04/2021
Publikacije s področja ekonomije

Napetosti med Kitajsko in Avstralijo ni videti konca

Napetosti med Kitajsko in Avstralijo ni videti konca

Kitajsko-avstralski dvostranski odnosi so se v letu 2020 močno poslabšali, Kitajska pa je naložila tako formalne kot neformalne trgovinske omejitve številnim avstralskim izvozom, med drugim premogu, ječmenu, govedini, vinu in bombažu. Kljub kitajskim trgovinskim ukrepom pa je avstralsko gospodarstvo nadaljevalo trdno okrevanje po pandemiji in v drugi polovici leta 2020 beležilo dve zaporedni četrtletni rasti BDP, ko so se poslovni pogoji po olajšanju zadrževalnih ukrepov približali normalnosti. Pričakujemo, da se bo avstralski BDP že letos vrnil na raven 2019.

 

Do zdaj so kitajske trgovinske omejitve utišale vpliv na širše avstralsko gospodarstvo zaradi dveh glavnih dejavnikov:

  • prvič, sposobnost nekaterih prizadetih sektorjev, da najdejo alternativne trge, na primer Savdska Arabija za ječmen in države jugovzhodne Azije za bombaž, 
  • in drugič, Kitajska ni ciljala na največji izvoz, kot sta železova ruda in zemeljski plin.

Toda vse večja zaskrbljenost je, da bo Kitajska zaradi stopnjevanja dvostranskih napetosti utrdila svoj odnos do Avstralije in morda začela ciljati na avstralski izvoz storitev, zlasti v turizmu in izobraževanju, ki bi lahko ogrozil do 2% avstralskega BDP. Ker si obe strani razlagata spor skozi prizmo nacionalne suverenosti, se verjetno položaj ne bo kmalu izboljšal. Azijske države bodo pozorno spremljale prihodnji razvoj kitajsko-avstralskih napetosti glede napovedi obsega gospodarske škode, ki bi jo lahko utrpele v podobnih razmerah.
 
Snemi to publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Napetosti med Kitajsko in Avstralijo ni videti konca (2,74 MB)
Vrh