Novice in publikacije
21/09/2021
Publikacije s področja ekonomije

Nov val postpandemičnih družbenih gibanj: mednarodna trgovina kot kolateralna žrtev

Nov val postpandemičnih družbenih gibanj: mednarodna trgovina kot kolateralna žrtev

Medtem ko so omejitve, povezane s pandemijo COVID-19, ustavile ponovni razvoj družbenih gibanj, je na obzorju nov val. Ponovna oživitev množičnih protestov, ki so bili že leta 2017 močni, predvsem v državah v razvoju, naj bi se zaradi neprimerljivega poslabšanja družbeno-ekonomskih kazalnikov znova pospešila.
 
Po krizi leta 2020 je Coface družbeni in politični kazalnik tveganja, ki upošteva ta družbeno-ekonomska merila, dosegel rekordno visoko raven (51% po vsem svetu, 55% v državah v razvoju). Socialni pritiski so se povečali v nekaterih velikih nastajajočih azijskih državah, kot so Malezija, Indija, na Tajskem in na Filipinih, pa tudi v severnoafriških državah, kot sta Alžirija in Tunizija.
 
Več držav v Aziji, Latinski Ameriki, Afriki in Vzhodni Evropi je že vstopilo v ta novi protestni val, ki ga spodbujajo zdravstveni, socialno-ekonomski in politični dejavniki.
 
Ta družbena gibanja bodo vplivala na gospodarsko aktivnost prizadetih držav, vključno z njihovo zunanjo trgovino. Ocenjujemo, da imajo množična družbena gibanja v povprečju še posebej izrazit in trajen negativen vpliv na izvoz blaga prizadete države. V letu gibanja je ta v povprečju za 4,2 % nižji od ocenjenega potenciala. Razlika ostaja precejšnja tudi v naslednjih treh letih, saj je še vedno za 6,3 % do 8,9 % nižja. Šok na uvoz je šibkejši in bolj prehoden.
 
Šok za trgovino se bo verjetno zelo razlikoval glede na obliko teh socialnih gibanj: njihova vztrajnost in intenzivnost se kažeta za ključna dejavnika. Naši rezultati kažejo tudi, da je šok odvisen od zahtev gibanja. Protesti, ki vključujejo socialno-ekonomske zahteve - zato je bolj verjetno, da se bodo pojavili po pandemiji - imajo v povprečju daljše in hujše učinke. Tri leta po šoku sta izvoz in uvoz še vedno za 20,7 % oziroma 5,6 % pod svojo potencialno ravnjo. Poleg tega bi lahko omejen politični prostor, ki je po pandemiji na voljo v državah v vzponu za omejitev učinkov socialnih nemirov na trgovino, ta pojav še okrepil.

 

Prenesi publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Nov val postpandemičnih družbenih gibanj: mednarodna trgovina kot ko... (2,16 MB)

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh