Novice in publikacije
06/02/2023
Publikacije s področja ekonomije

Od pretiranega pesimizma do pretiranega optimizma - Cofaceov barometer za 4. četrtletje 2022

Od pretiranega pesimizma do pretiranega optimizma - Cofaceov barometer za 4. četrtletje 2022

Leto 2023 se začenja z dobrimi makroekonomskimi novicami. Evropa se je uspela izogniti recesiji, ki je bila dolgo videti neizogibna. Povečanje učinkovitosti in upočasnitev aktivnosti sta privedla do izrazitega znižanja cen energentov in s tem do dobrodošle upočasnitve inflacije. Tudi možnost - čeprav zelo negotova - odboja na Kitajskem, do katerega bi lahko prišlo v drugi polovici leta, vzbuja upanje za svetovno gospodarstvo. To je bilo za finančne trge dovolj, da so podivjali, saj jih je okrepilo dejstvo, da je najbolj črn scenarij trenutno pod nadzorom.
 
V osnovi se s tem sicer strinjamo, vseeno pa si ne smemo privoščiti prevelikega zadovoljstva. Izzivi, ki so svetovnemu gospodarstvu pretili lani, so prisotni še naprej, večplastna kriza pa ne bo kar izpuhtela: geopolitična razdrobljenost, energetska kriza, podnebne spremembe, tveganja epidemij ... Svet doživlja pospešeno preobrazbo, kar ustvarja tveganja, ki bi lahko izničila še tako dobro pripravljene scenarije.
 
Kratkoročno je glavno tveganje v tem, da se bosta dva glavna dejavnika, ki sta botrovala trenutnemu povečanju optimizma, ohranila. Glede na vpliv Kitajske na blagovne trge (nafta in utekočinjeni zemeljski plin) se zdi usklajevanje kitajskega gospodarskega okrevanja s sočasnim, vsesplošnim in še vedno nezmanjšanim padcem inflacije razmeroma iluzorno. To velja še toliko bolj, če upoštevamo, da se osnovna inflacija le rahlo zmanjšuje oziroma v številnih državah še vedno narašča. Pričakovana prekinitev procesa zaostrovanja denarne politike, ki ga orkestrirajo glavne centralne banke, na prelomu poletja je zato lahko le kratkotrajna, prav tako kot prevladujoči občutek olajšanja.
 
Zahodna Evropa je spet regija z najvišjim številom znižanj ocen za sektorje (5 od skupno 11).
 
Prenesite našo publikacijo in preberite, katerim državam in sektorjem smo zvišali oziroma znižali oceno.
 
Prenesi publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Od pretiranega pesimizma do pretiranega optimizma - Cofaceov barometer... (6,32 MB)

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh