Novice in publikacije
08/09/2020
Publikacije s področja ekonomije

Panorama: Globalna obnovljiva energija se kljub COVID-19 vzpenja

Globalna obnovljiva energija se kljub COVID-19 vzpenja

Obnovljivi viri energije so se v zadnjih 20 letih okrepili, zlasti v sektorju proizvodnje električne energije, in vedno bolj pridobivali tržne deleže iz tradicionalnih virov energije, kot so premog, nafta in jedrska energija. Kitajska je glavni proizvajalec obnovljivih virov energije in vodilna svetovna energetska tranzicija. V tem okviru vključevanje obnovljivih virov energije v omrežje ni več neobvezno za vlade po vsem svetu, tako v naprednih kot tudi v nastajajočih gospodarstvih - četudi se v nekaterih regijah soočajo z močnim vetrom. V Latinski Ameriki, kjer je bila hidroelektrarna v preteklosti vodilni obnovljivi vir električne energije se razvoj sončne in vetrne industrije zaradi njihove stroškovne učinkovitosti pospešuje.
 
Vendar je vpliv krize COVID-19 na ta energetski segment izrednega pomena. Pandemija je prekinila oskrbovalne verige in razpoložljivost delovne sile, hkrati pa zmanjšala dostop do financiranja. Ti nedavni trendi so prizadeli tako že odobrene projekte kot tudi prihodnje. Ko bodo zaklepanja po vsem svetu cene električne energije potisnila na negativno ozemlje, bodo morale gospodarske javne službe, ki večinoma uporabljajo tradicionalne vire energije, upravljati z "novo resničnostjo", kjer bodo inovacije, kot so vključevanje baterij v projekte obnovljivih virov energije in decentralizirano proizvodnjo električne energije, ki ogrožajo njihov obstoj.
 
Negativni učinki prelivanja zdravstvene krize so kratkoročno vplivali na globalni razvoj obnovljive energije, izzivi pa bodo ostali srednjeročni in dolgoročni. Hkrati naj bi nekateri sektorji še naprej uporabljali več obnovljivih virov energije, predvsem tiste, ki zaradi narave svojih dejavnosti bolj onesnažujejo okolje in morajo biti v skladu s strožjimi predpisi, kot so kemikalije in kovine. Tudi ti sektorji se morajo prilagoditi spreminjanju pripravljenosti strank in njihovega javnega mnenja ter dejstvu, da so bolj občutljivi na okoljska vprašanja, kar otežuje sodne postopke zoper njih.

 

Za prenos publikacije kliknite sliko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Panorama: Globalna obnovljiva energija se kljub COVID-19 vzpenja (1,50 MB)
Vrh