Novice in publikacije
18/01/2022
Publikacije s področja ekonomije

Plačilna disciplina v Maroku 2021

Plačilna disciplina v Maroku 2021

V drugem četrtletju leta 2021 je družba Coface izvedla svojo peto raziskavo o plačilnih navadah podjetij v Maroku, da bi spremljala njihov razvoj in zamude. Plačilno vedenje odraža tako razvoj gospodarske konjunkture kot poslovnega okolja.
 
Glede na rezultate te raziskave so pogodbeni plačilni roki v Maroku še vedno dolgi in v povprečju dosegajo 79 dni. Čeprav so še vedno visoki, so se znatno izboljšali, saj so se v primerjavi z našo raziskavo, izvedeno v začetku leta 2019, skrajšali za približno 14 dni. Kljub temu naši rezultati kažejo tudi, da so zamude pri plačilih še vedno zelo razširjene, saj je skoraj polovica našega vzorca v zadnjih šestih mesecih poročala o več kot trimesečnih zamudah pri plačilih. Medtem ko se je bruto domači proizvod (BDP) v letu 2020 zmanjšal (-6,3 % po oceni za leto 2020 po 2,5 % v letu 2019, Coface napoveduje 4,5 % v letu 2021), je več podjetij zaznalo poslabšanje.
 
To poslabšanje je posledica velikega vpliva pandemije COVID-19, ki so jo spremljali drastični vladni ukrepi (zapore, policijska ura, zaprtje meja za tuje turiste, zaprtje šol in delovnih mest, prepoved potovanj). Kljub pomoči, ki jo je država zagotovila gospodinjstvom, zlasti najranljivejšim (finančna pomoč za neformalne delavce ali osebe brez socialne varnosti), in podjetjem (olajšan dostop do posojil v obliki kreditov Damane Relance, Damane Oxygene, Relance TPE; odlog socialnih dajatev in davkov), zlasti v najbolj prizadetih sektorjih (turizem, promet, aeronavtika, avtomobilski sektor), so krizo občutila tudi podjetja. To še posebej velja za mala in zelo majhna podjetja. Vendar je le četrtina anketirancev navedla, da so bili deležni pomoči.
 
Za leto 2021 skoraj polovica anketiranih podjetij pričakuje, da bodo plačilni pogoji ostali nespremenjeni, več kot tretjina pa pričakuje njihovo podaljšanje. Naši anketiranci menijo, da se zaradi izboljšanja gospodarskih razmer plačilni roki ne bodo skrajšali, in to zaradi premajhne preglednosti razvoja pandemije ter konca izrednih razmer (predvidoma 31. januarja 2022).

 

Prenesi publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Plačilna disciplina v Maroku 2021 (1,56 MB)

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh