Novice in publikacije
13/09/2022
Publikacije s področja ekonomije

Raziskava o plačilni disciplini v Nemčiji 2022: Podjetja se pripravljajo na novo krizo

Raziskava o plačilni disciplini v Nemčiji 2022: Podjetja se pripravljajo na novo krizo

Julija in avgusta 2022 je bila izvedena šesta izdaja raziskave o plačilni disciplini podjetij v Nemčiji[1], v kateri je sodelovalo 1070 podjetij. To je že tretja izdaja, ki poteka v okviru pandemije COVID-19, vendar prva, ki upošteva vpliv vojne v Ukrajini in njen vpliv na trgovino. Eden glavnih zaključkov letošnje raziskave je, da je plačilno vedenje postalo nekoliko bolj restriktivno: zaradi plinske krize na obzorju manj podjetij ponuja plačilne roke (71 %) v primerjavi z lanskim letom (74 %).. Podjetja so še vedno previdna in želijo čim prej dobiti denar. V skladu s tem je prednost krajšim kreditnim rokom ostala nespremenjena: več kot polovica anketiranih podjetij je zahtevala plačila v 30 dneh, medtem ko so zelo dolgi kreditni roki (120 in več dni) ostali redki.
 
Čeprav dve leti in pol težkih in zapletenih gospodarskih razmer terjata svoj davek, se zdi, da so stroški sorazmerno nižji: število in trajanje zamud pri plačilih se je povečalo, vendar le v majhnem obsegu in z zelo nizke ravni. Čeprav se je plačilna disciplina leta 2022 v primerjavi z letom 2021 poslabšala in je 65 % anketiranih podjetij poročalo o zamudah pri plačilih (+6 odstotnih točk na letni ravni), je to še vedno pod ravnijo, ki smo ji bili priča leta 2020, in daleč pod ravnjo pred pandemijo (v povprečju 82 %). Povprečno trajanje zamud pri plačilih se je leta 2022 povečalo na 28,7 dneva (+1 dan na letni ravni), potem ko se je leta 2021 na letni ravni skrajšalo za sedem dni. Večina sektorjev (razen papirno-predelovalnega, kmetijsko-živilskega, strojnega in avtomobilskega) je poročala o podaljšanju trajanja zamud pri plačilih. S povprečno 18,4 dneva so letos najkrajši čas čakanja doživela podjetja v sektorju papirništva, medtem ko so bila najbolj potrpežljiva podjetja v finančnem sektorju s povprečno zamudo 35,0 dneva (še vedno pod najvišjo vrednostjo iz leta 2021, ki je znašala 35,8 dneva v strojnem sektorju).
 
Čeprav je plačilna politika še vedno zelo pozitivna, podjetja še nikoli niso bila tako pesimistična glede svojih poslovnih obetov[2]. Medtem ko je pogled na trenutne razmere v letošnjem letu bolj ali manj nevtralen (23 % udeležencev meni, da je njihov poslovni položaj boljši kot leta 2021; 22 % jih meni, da je slabši), je pogled za leto 2023 zelo jasen. Kar 38 % anketiranih podjetij je pesimističnih glede leta 2023, medtem ko jih je le 14 % optimističnih glede bližnje prihodnosti. Glavni razlog za to je velika količina tveganj, s katerimi se podjetja soočajo.
 
Že obstoječa tveganja, kot so motnje v svetovni proizvodni verigi in naraščajoči stroški neenergetskih surovin, ostajajo glavna skrb za izvozne napovedi podjetij v letu 2022. Vendar pa podjetja obremenjujejo tudi nova tveganja - vključno z vojno v Ukrajini in povezanimi sankcijami ter naraščajočimi cenami energentov. COVID-19 je trenutno manj pomembno vprašanje, čeprav se podjetja dobro zavedajo gospodarskega tveganja vseh novih mutacij. Zaradi teh tveganj se je pozornost mednarodnega trga preusmerila. Nemška podjetja se manj osredotočajo na Evropsko unijo in Združeno kraljestvo ter bolj na države zunaj EU, morda zato, da bi se izognila sankcijam proti Rusiji.
 
Poleg tega je Kitajska izgubila nekaj svoje priljubljenosti, medtem ko so Združene države Amerike ponovno ključna izvozna destinacija.
 
Ob vseh teh ovirah na obzorju ostaja vprašanje: kako so nemška podjetja prebrodila gospodarsko krizo, ki jo je povzročila pandemija, in v kakšnem stanju vstopajo v grozečo plinsko krizo? Medtem ko je leta 2021 v zadnjih 12 mesecih 48 % udeležencev uporabilo državno pomoč, jih je bilo leta 2022 še vedno 30 %, 25 % pa jih je državno pomoč uporabilo celo v zadnjih treh mesecih, preden se je javna pomoč junija 2022 končala. Ni jasno, ali bodo ta podjetja lahko nadaljevala brez podpornih ukrepov, kar še posebej velja za podjetja, ki uporabljajo posojila z državno podporo (31 % udeležencev, ki uporabljajo podporne ukrepe), saj posojila zahtevajo začetek odplačevanja dve leti po njihovem sprejemu.

 

Prenesite celotno publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____

[1] Raziskava je bila izvedena med 27. junijem in 14. avgustom 2022.
[2] Družba Coface objavlja raziskave o plačilni disciplini podjetij v Nemčiji od leta 2016.

Snemi to publikacijo : Raziskava o plačilni disciplini v Nemčiji 2022: Podjetja se pripravl... (939,50 kB)

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh