Novice in publikacije
06/04/2023
Novosti o družbi

Coface x Rel8ed: "Danes je podatkovna znanost ključna sestavina upravljanja tveganj"

Coface x rel8ed: "Danes je podatkovna znanost ključna sestavina upravljanja tveganj"

Družba Coface je pred kratkim prevzela butično podjetje za specializirano podatkovno analitiko Rel8ed ki razvija inovativne rešitve z uporabo masovnih podatkov in umetne inteligence. Kako lahko združevanje strokovnega znanja koristi našim strankam na področju zavarovanja terjatev in poslovnih informacij? Kako je izkoriščanje podatkovne znanosti bistveno za obravnavanje tržnih trendov in izpolnjevanje spreminjajočih se potreb naših strank? Pogovarjali smo se z Bobom Lytlom, generalnim direktorjem in ustanoviteljem podjetja Rel8ed.
 

Bob, nam lahko poveste nekaj o sebi in predstavite podjetje Rel8ed?

Sem direktor tehnologije in nekdanji vodja informacijskega oddelka v TransUnion Credit Bureau, kanadski družbi s sedežem v ZDA, ki se je ukvarjala z zbiranjem, upravljanjem in analiziranjem finančnih in proračunskih podatkov podjetij in potrošnikov za upravljanje kreditnih map. Zgodba podjetja Rel8ed je povezana s tem: zaradi večletnega dela v družbi sem se seznanil z zavarovanjem terjatev in podatki, ki niso bili povezani. Zato sem ustanovil podjetje Rel8ed, da bi povezal podatke.
 
Zgodovina našega podjetja je pravi podjetniški podvig. Podjetje Rel8ed je precej mlado: začeli smo pred sedmimi leti v Kanadi z idejo zapolniti vrzel na trgu. Želeli smo, da bi javna podatkovna analitika postala lahko dostopna za vse. Ta ideja se je dobro prijela. Podjetje Rel8ed je zdaj vodilni ponudnik poslovnih in edinstvenih specializiranih podatkov za multinacionalna podjetja, vlade in poslovna združenja.
 

Katera so vaša glavna strokovna področja in rešitve?

Specializirani smo za integracijo, navzkrižno primerjanje, napovedno analizo in sklepanje na podlagi masovnih podatkov, pridobljenih iz več virov. Pri delu s povezovanjem ločenih informacij dokazujemo, kako so poslovni podatki medsebojno povezani z drugimi podjetji. Z uporabo podatkovne znanosti in napovedne analitike zagotavljamo uporabne vpoglede v upravljanje poslovanja in tveganj za banke, zavarovalnice in raziskovalce, ki morajo razumeti svoj trg in povečati dobičke. V svoji globalni zbirki podatkov imamo več kot 125 milijonov podjetij ter uporabljamo podatkovno znanost za modeliranje globalnih podatkov iz javnih virov z lastniškimi algoritmi, da bi na podlagi povezav med podjetji, lastniki, dobavitelji in konkurenti razkrili pomembne uvide in poslovne informacije. Naš inovativen podatkovni portal Diligence, ki je preprost za uporabo, organizacijam vseh velikosti omogoča dostop do teh virov.
 
Na področju upravljanja tveganj naše informacije prispevajo tudi h krepitvi vidika skladnosti podjetja. Delamo na področju poznavanja lastnih strank (Know Your Customer). Povpraševanje udeležencev na trgu po teh informacijah je veliko, zlasti zaradi večjih vladnih sankcij in medsebojne povezanosti dobavnih verig na svetovni ravni. Pogosto slišimo, da skladnost preprečuje sklepanje poslov. Za nas velja ravno nasprotno! Skladnost je del nabora kazalnikov, ki omogočajo sprejemanje ustreznih tveganj. To pomeni, da je neposredno povezana s pristopom globalnega upravljanja in ocenjevanja tveganj.
 

Lahko pojasnite, kako je podjetje Rel8ed do zdaj raslo?

K našemu razvoju so prispevali številni pilotni projekti. Začeli smo v Kanadi kot portfeljsko podjetje inkubatorskega programa Niagara v Ontariu. Svoje rešitve smo zagotavljali organizacijam vseh velikosti v javnem, zasebnem, neprofitnem in akademskem sektorju. In se sproti učili …
 
Leta 2018 smo se preselili čez mejo in odprli pisarno v Buffalu (ZDA). Po nekaj zaključenih projektih smo hitro postali dvonacionalno podjetje, ki je opravljalo storitve za nacionalne vlade in velike distributerje kreditnih podatkov. Te izkušnje so nam odprla vrata in nam omogočile dostop do podjetij, ki smo si jih lahko samo predstavljali. Eno od teh sodelovanj je bilo z ekipo družbe Coface, ki je nato vodilo do prevzema.

"Podjetja danes potrebujejo dostop do primernih vpogledov, poglobljenih informacij in napovedne analize za usmerjanje poslovnih odločitev"

Zakaj ste se odločili zaupati družbi Coface, da bo podpirala rast podjetja Rel8ed?

Kot majhno zagonsko podjetje lahko rasteš le na dva načina: lahko prejmeš veliko kapitalsko naložbo ali pa si poiščeš partnerja. Družba Coface je predstavljala zanimivo priložnost za nadaljnjo rast: je prisotna na svetovnih trgih, njene poslovne informacijske storitve so pripravljene na rast in v zadnjih nekaj letih je vlagala v inovacije. Za podjetje Rel8ed je to pomemben mejnik. Že smo imeli priložnost preizkusiti sinergije - komplementarna sredstva, ki jih lahko prispevamo drug drugemu. Zgodba Coface-Rel8ed se je začela z enoletnim partnerstvom, osredotočenim na mala in srednje velika podjetja v Severni Ameriki, kjer je težko pridobiti poglobljene vpoglede. Prvo sodelovanje je večinoma izpolnilo pričakovanja. Zlasti smo hitro ugotovili, da lahko z združevanjem talentov in znanja o panogi lahko zgradimo nekaj edinstvenega za trg.
 

Katere skupne dodane vrednosti ta prevzem prinaša obema podjetjema?

S to kombinacijo bomo lahko povečali obseg in izboljšali kakovost zbirke podatkov ter izkoristili izmenjavo analitike za ustvarjanje potencialnih strank in upravljanje tveganj. To bo koristilo strankam na področju zavarovanja terjatev in poslovnih informacij. Podjetja danes potrebujejo dostop do primernih vpogledov, poglobljenih informacij in napovedne analize za usmerjanje poslovnih odločitev. Skupaj lahko strankam zagotovimo boljšo izkušnjo tako, da jim pomagamo odkriti nova partnerstva, izboljšane poslovne informacije in večje potencialne stranke.
 
Kot nekdanje zagonsko podjetje bomo prinesli tudi podjetniški duh in inovativni pristop k reševanju novih izzivov. Pri oblikovanju novih izdelkov in preizkušanju novih rešitev sodelujemo s podatkovnim laboratorijem družbe Coface. Naše skupno strokovno znanje nam omogoča, da za rešitve, ki jih nameravamo razviti, hitro pripravimo potrditve koncepta.

"Lahko imate najboljšo umetno inteligenco na svetu, ampak jo morajo ljudje obvladati!"

Zakaj je podatkovna znanost ključna za podjetja?

Vstopili smo v novo dobo, v kateri so podatkovne in informacijske storitve pomemben vzvod za razvoj. Na našem področju je sposobnost analiziranja in povezovanja podatkov ključni element odločanja, upravljanja tveganj in zavarovanja terjatev.
 
Podatki in umetna inteligenca so gonilo sveta! Vsi se strinjamo, da je zoprno vnašati podatke v orodje CRM, ampak podatki so danes ključni za prodajo. Predstavljajte si, da bi imeli vpogled v to, kaj vaše potencialne stranke zanima, da bi lahko vaša trženjska ekipa oblikovala vsebine, ki bi pomagale ciljni skupini ljudi. Kaj če bi bil vaš prodajni doseg tako dobro načrtovan, da bi bila vsaka potencialna stranka najvišje na seznamu?
 
Vendar pa bi bil razvoj rešitev umetne inteligence brez vlaganja v strokovno znanje in talente strateška napaka. Imamo znanje in sposobnost za razvoj zelo hitrih napovednih modelov na podlagi podatkov in umetne inteligence. Trenutne tehnologije so zmogljive, ampak zares ne rešijo težave, samo pomagajo ljudem pri sprejemanju odločitev. Trdno verjamem v ravnovesje - in včasih omejitve - stroja z umetno inteligenco ter se mi zdi pomembno pri ocenjevanju uporabiti podatke in umetno inteligenco. To je bistvo našega prepričanja v poslu: lahko imate najboljšo umetno inteligenco na svetu, ampak jo morajo ljudje obvladati. V podjetju Rel8ed temu pravimo usposabljanje za uporabo robotov!

Vrh