Novice in publikacije
30/06/2023
Novosti o družbi, Novosti produktov

"Dolg do narave": Coface zagotavlja pozavarovanje v največjem poslu v zgodovini!

"Dolg do narave": Coface zagotavlja pozavarovanje v največjem poslu v zgodovini!

Ekvador, država z bogato biotsko raznovrstnostjo, je podpisala sporazum o zmanjšanju svojega dolga in hkrati namenila več sto milijonov dolarjev za ohranjanje morskega okolja na Galapaških otokih.
 
Coface je prek ameriške Mednarodne korporacije za financiranje razvoja sodelovala pri pozavarovanju finančnega paketa, ki je največja konverzija dolga v korist ohranjanja biotske raznovrstnosti.
 
 
 
Galapaški morski rezervat je eno največjih in biološko najbolj raznolikih morskih zavarovanih območij na svetu. Ekvadorska vlada je leta 2022 ustanovila morski rezervat Hermandad, da bi izboljšala ohranjanje morskega okolja. Konverzija dolga in s tem povezane dejavnosti ohranjanja bodo Ekvadorju omogočile, da izpolni zavezo Globalnega zavezništva za oceane, da do leta 2030 zaščiti 30 % svetovnega morskega ozemlja.
 
Namen obveznic Galapagos Marine Bond je financirati preoblikovanje ekvadorskega dolga z zamenjavo 1,628 milijarde ekvadorskih mednarodnih obveznic za posojilo v višini 656 milijonov USD. Ta zgodovinski sporazum bo Ekvadorju v naslednjih 17 letih prihranil približno 1 milijardo dolarjev. Osrednji del obveznice je 18 milijonov dolarjev letnega financiranja za Galapaške otoke. V naslednjih 20 letih bodo ta sredstva namenjena zaščiti ogroženih vrst in drugih vidikov tega svetovnega ekološkega zaklada. Ameriška mednarodna korporacija za financiranje razvoja (DFC) zagotavlja 656 milijonov dolarjev zavarovanja političnih tveganj (za posojilo), pozavarovanje za projekt pa zagotavlja skupina 11 zasebnih zavarovalnic, vključno s Cofaceom, da bi olajšala projekt.
 
"To je bila prva finančna menjava dolga za naravo, pri kateri je Coface sodeloval. V prihodnosti želimo pomagati pri več zelenih poslih in zagotoviti ključno podporo za družbeno in okoljsko pomembne programe," poudarja Phil Ward, višji direktor za finančne institucije pri družbi Coface v Severni Ameriki.
 
Po večmesečnih razpravah o strukturi in besedilu te posebne politike je družba Coface lahko potrdila svojo podporo transakciji za obdobje 10 let. "To je rezultat odličnega sodelovanja med različnimi oddelki družbe Coface," pravi Guillaume Ogier, vodja oddelka za zavarovanje posameznih tveganj pri družbi Coface UK & Ireland.
 

Inovativne operacije z zavarovanjem tveganja

Cofaceove rešitve so zavarovalni produkti, ki vas ščitijo pred dolgoročnimi in političnimi tveganji. Leta 2022 je družba Coface podvojila sredstva, namenjena podpori projektom ESG po vsem svetu do leta 2025, in sicer z uvedbo več različnih rešitev zavarovanja. Cilj je okrepiti našo podporo financiranju in izvajanju projektov, ki jih vodijo podjetja, banke in večstranske institucije, ki izpolnjujejo posebna merila ESG v sektorjih, kot so obnovljivi viri energije, energetska učinkovitost, promet, čiščenje vode, zdravje, izobraževanje in mikrofinanciranje.
 
Scott Nathan, izvršni direktor DFC, ki je bil objavljen na spletni strani organizacije, pravi: "Ta transakcija je velik dosežek in prinaša koristi na več ravneh. Ekvador ima večjo gospodarsko stabilnost, svet pa koristi od ohranjanja ključnega ekosistema. Organizacija DFC je ponosna, da je sodelovala z našimi partnerji [opomba uredništva: vključno s Cofaceom] pri izvedbi te inovativne transakcije. Obveznice za morske otoke Galapaškega otočja bodo prinesle izjemne koristi za prebivalce Ekvadorja, saj bodo zmanjšale državni dolg države in zagotovile znatna sredstva za zaščito Galapaškega otočja in njegove izjemne biotske raznovrstnosti v prihodnjih letih. DFC-jeva 656 milijonov dolarjev vredna naložba v zavarovanje političnega tveganja za to transakcijo prav tako poudarja moč in prilagodljivost našega orodja za zavarovanje političnega tveganja za mobilizacijo kapitala zasebnega sektorja za naložbe z oprijemljivimi gospodarskimi in okoljskimi koristmi."

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh