Novice in publikacije
22/06/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Energetski sektor: obeti in priložnosti v našem najnovejšem podkastu

Energetski sektor: obeti in priložnosti v našem najnovejšem podkastu

Nedavna energetska kriza je poudarila odvisnost naših gospodarstev od energetskih virov. Ali ne bo zaradi vse manjše razpoložljivosti fosilnih goriv in nujnega prehoda na bolj brezogljične alternative jutrišnja energija postala dražja in manj zanesljivo dostopna? Izbrani odlomki iz nove epizode Cofaceovega podkasta Trade Talk, z našim glavnim ekonomistom Jean-Christopheom Caffetom in Marcom-Antoinom Eyl-Mazzego, direktorjem Centra za energijo in podnebje pri IFRI.

 

Vojna v Ukrajini je vplivala na energetski trg, zlasti na oskrbo s plinom. Kakšno analizo lahko naredimo na podlagi pravkar minule zime?

Jean-Christophe Caffet: Nevarnost prekinitve dobave zemeljskega plina v Evropi je bila zelo resnična. Vendar se to ni zgodilo iz več razlogov, med drugim zaradi neobičajno visokih temperatur jeseni in pozimi, ki so nam omogočile, da smo v Evropi prihranili približno 20 milijard m3 zemeljskega plina.
 
Drugi razlog je povečanje učinkovitosti, ki so ga dosegla gospodinjstva, in zmanjšanje proizvodnje v energetsko intenzivnih proizvodnih sektorjih. In končno, kitajska politika ničelnega kovida je Evropi omogočila, da si zagotovi oskrbo z utekočinjenim zemeljskim plinom (LNG). Zaradi tega imamo zdaj v Evropi velike zaloge zemeljskega plina, kar je dober obet za prihajajočo zimo.

 

Ali so se v zvezi z uvoženim utekočinjenim zemeljskim plinom po krizi zgodile kakšne strateške spremembe v smislu oskrbe in/ali gradnje infrastrukture?

Marc-Antoine Eyl-Mazzega: V preteklosti so tokovi plina v Evropo potekali predvsem po plinovodih iz Rusije v smeri vzhod-zahod. Zdaj, ko so ti ruski plinovodni tokovi večinoma prekinjeni, smo v nekaj mesecih prešli na sistem zahod-vzhod. To je velik preobrat!  
 
Udeleženci v sistemih za prenos plina so izvedli tehnične ukrepe, potrebne za obrnitev tokov, na primer za omogočanje pretoka plina iz Francije v Nemčijo. Nemčija, največji evropski trg s plinom, zaradi privilegiranega odnosa z Rusijo ni imela infrastrukture za uvoz utekočinjenega zemeljskega plina. To se je dramatično spremenilo: nemška vlada je v izrednih razmerah naročila najem različnih plavajočih naprav za ponovno uplinjanje, ki so bile postavljene v rekordnem času, kar je Nemčiji omogočilo uvoz velikih količin utekočinjenega zemeljskega plina in dostop do svetovnega trga utekočinjenega zemeljskega plina.

 

Ali ponovno odprtje kitajskega gospodarstva in geopolitično zbliževanje med Kitajsko in Rusijo kratkoročno ogrožata oskrbo s plinom?

Jean-Christophe Caffet: Rusija ne more preusmeriti vsega zemeljskega plina na Kitajsko. Zato mora svoj plin pošiljati drugam. Kitajsko povpraševanje je eno glavnih vprašanj, ki se nam porajajo glede leta 2024: prej je praktično izginilo, lani pa se je močno zmanjšalo.
Zmanjšanje sanitarnih omejitev na Kitajskem odpira pot k oživitvi kitajskega gospodarstva. To je smer, ki jo napoveduje Coface, kar kaže na pospešitev kitajskega uvoza zemeljskega plina, ki se je na letni ravni že povečal za 15 %. To je še daleč od strahu pred motnjami v dobavnih tokovih v Evropi ... in na prvi pogled tudi ne bi smelo biti!
 
Po drugi strani pa ne moremo vplivati na to, kaj se lahko zgodi v zvezi z dobavo, saj lahko vedno pride do motenj v obratih za utekočinjanje. Če bi prišlo do fizičnih motenj, bi trpele predvsem države v vzponu, tako kot leta 2022, ko se niso mogle kosati s cenami na mednarodnih trgih.

 

Veliko je bilo govora o plinu, vendar je bila v energetskih in finančnih krizah zadnjih desetletij v ospredju nafta. Kako je s tem trgom danes?

Jean-Christophe Caffet: ostaja strukturno omejen zaradi premajhnih naložb v zadnjih desetih letih in odsotnosti kakršnegakoli vzpona pri proizvodnji nafte v ZDA. Različne napovedi kažejo na ponovno napetost v drugi polovici leta 2023, ko bo na trgu premajhna ponudba. Ob morebitni ponovni rasti cen nafte nad sedanjo raven (okoli 75 USD za sod Brenta) bi to lahko od poletja dalje spet povzročilo inflacijo.
 
Marc-Antoine Eyl-Mazzega: Nedvomno so nas vznemirili zaustavitev kitajskega gospodarstva in napetosti v vrednostnih verigah, ki so upočasnile to rast povpraševanja. Vendar se bo to ponovilo! Proizvodnja in naložbe bodo pomanjkljive, alternativne možnosti za zmanjšanje povpraševanja po nafti pa se ne uvajajo dovolj hitro. Zato se soočamo s pravim izzivom! Še toliko bolj, ker sta se Saudska Arabija in Rusija, zaveznici znotraj OPEC+, politično odločili, da bi razmeroma visoka cena nafte pomagala podpreti njuni gospodarstvi. V Evropi povpraševanje upada, ker imamo visoko zmogljiva vozila in uvajamo električna vozila. Preostali svet pa je še daleč, zlasti države v vzponu, katerih nacionalne valute se v primerjavi z dolarjem razvrednotijo in pri katerih je teža nafte v njihovih plačilnih bilancah in gospodarstvih prevladujoča.

 

Energija je glavna sestavina inflacije: ali lahko pričakujemo dolgotrajno inflacijo?

Jean-Christophe Caffet: Demografija, upočasnjeno povečevanje produktivnosti, reorganizacija vrednostnih verig: obstaja veliko razlogov za prepričanje, da bo inflacija zagotovo trajna. Cene energije se bodo v prihodnjih nekaj letih zvišale zaradi premajhnih naložb v današnje vire energije, nafto in plin. Soočamo se tudi z izzivom vlaganja v energije prihodnosti: zelene in razogljičene energije. To pomeni ogromen obseg naložb (med 3 in 4 bilijoni letno), da bi dosegli cilj Neto nič do leta 2050. Energija bo zato v prihodnjih letih nosilec inflacije v svetovnem gospodarstvu.

 

Vprašanje oskrbe z energijo očitno vključuje vprašanja nacionalne suverenosti in gospodarske trajnosti. Katere države se lahko pri teh vprašanjih najbolj bojijo?

Jean-Christophe Caffet: Predvsem države v vzponu, tiste, ki imajo malo ali nič energetskih virov, pa tudi države, ki so močno odvisne od uvoznih zmogljivosti, ki jih je mogoče preusmeriti. Med državami v vzponu so tudi takšne, ki imajo več težav: z vidika opremljenosti z viri, makroekonomskih neravnovesij v najširšem smislu, zunanjih neravnovesij, šibkih valut in nizkih rezerv finančnih sredstev, zlasti deviznih rezerv. Države v takšnem položaju so na vseh celinah, zlasti v Afriki in Južni Aziji.
 
Marc-Antoine Eyl-Mazzega: V Evropi odkrivamo nove ranljivosti, povezane z nizkoogljičnimi tehnologijami, industrijskimi vrednostnimi verigami in dejstvom, da tem vprašanjem v zadnjih letih nismo posvečali dovolj pozornosti. Številni drugi akterji so šli veliko dlje in zavzeli prevladujoče položaje, na primer Kitajska na področju rudarstva, rafiniranja rudnin, tehnologij čiste mobilnosti, vetrne energije ... Kitajska lahko proizvaja v zelo velikem obsegu in zato lahko doseže ekonomije obsega, ki jih mi nimamo. Če se ne odzovemo, je tveganje dvojno: da bomo izvedli prehod in pri tem izgubili delovna mesta ter da bomo zelo ranljivi za najmanjše geopolitične ali geoekonomske pretrese. Prav v tem položaju smo v Evropi, zato moramo oživiti našo industrijsko politiko. Ali bodo predloženi predlogi zadostovali? Ali pa je že prepozno? To so vprašanja, ki so v igri!
 
Poslušajte celotno epizodo na našem spletnem mestu ali ostalih platformah!

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh