Novice in publikacije
18/04/2023
Novosti o družbi

Nadaljnje zaostrovanje razmer na naftnem trgu

Nadaljnje zaostrovanje razmer na naftnem trgu

V začetku aprila so Savdska Arabija, Irak, Združeni arabski emirati, Kuvajt, Kazahstan, Alžirija in Oman napovedali skupno zmanjšanje proizvodnje nafte za več kot 1,1 milijona sodov na dan. Ta zaveza sledi prvemu zmanjšanju proizvodnje, ki ga je OPEC+ napovedal oktobra 2022. Prihaja poleg ruske odločitve o zmanjšanju proizvodnje za približno 500.000 b/d kot odziv na izvajanje prepovedi EU za uvoz ruske nafte in naftnih derivatov po morju.
 
Skupno zmanjšanje predstavlja približno 3,7 % svetovnega povpraševanja. To potrjuje naše mnenje, da se bodo napetosti na naftnem trgu nadaljevale tudi v letu 2023. Z vrnitvijo ukrepov držav proizvajalk verjetno ne bo prišlo do dolgo pričakovanega padca cen kljub negotovosti glede svetovne gospodarske rasti. Tako ohranjamo svojo napoved nestanovitnosti na trgu in cene 90 USD za sod v letu 2023.

 

Novica, ki je presenetila, a ni brez osnove

Objava o zmanjšanju proizvodnje in njegovem obsegu je bila presenečenje, saj so uradniki OPEC+ menili, da prilagoditev ni potrebna. Vendar je razlogov za to odločitev več.

  • Zmanjšanje je "previdnostni ukrep, katerega cilj je podpreti stabilnost naftnega trga". Organizacija OPEC+ meni, da so napovedi glede povpraševanja po nafti nekoliko manj optimistične. Nedavni pretresi v bančnem sektorju so opozorili, da gospodarsko okolje ne dopušča veliko prostora za počitek. Družba Coface se strinja s tem stališčem in napoveduje upočasnitev svetovne rasti BDP na 2 % leta 2023, potem ko je bila leta 2022 3,1-odstotna.
  • Cene nafte so se precej znižale. Dosegle so najnižjo točko, skoraj 48 % od najvišje vrednosti 139 USD, dosežene po ruski invaziji na Ukrajino. Cilj te poteze je torej spodbuditi višje cene, medtem ko številnim proizvajalcem nafte cene pod 80 USD verjetno ne ustrezajo.
  • Ta odločitev opozarja na sposobnost kartela, da izvaja cenovno premoč v času, ko je rast proizvodnje ameriških akterjev na področju nafte zmanjšana. Nanje namreč vplivajo zaostreni kreditni pogoji, upočasnitev produktivnosti v starajočih se naftnih bazenih, pa tudi pomanjkanje delavcev.
  • Nazadnje so se pojavile tudi nekatere napetosti z Washingtonom glede uporabe strateških zalog nafte (SPR). Ameriška administracija je odredila zmanjšanje zalog, da bi zajezila naraščajoče cene po vojni v Ukrajini, pred kratkim pa je sporočila, da bo za ponovno vzpostavitev teh zalog potrebnih več let.

 

Povečane napetosti ne ogrožajo svetovnih gospodarskih obetov, čeprav bi morale podpirati prihodke naftne industrije

Prepoved EU za uvoz ruske surove nafte po morju je kljub šibkemu povpraševanju ohranjala naftne trge pod pritiskom. Te napetosti so se še zaostrile, zato pričakujemo, da bodo cene nafte ostale nestanovitne, v drugi polovici leta 2023 pa se bodo gibale v razponu od 90 do 110 USD. Odločitev OPEC+ bi morala sovpadati tudi z gospodarskim okrevanjem na Kitajskem. Ker je Kitajska ena od vodilnih držav porabnic nafte na svetu (približno 40 % mejne porabe med letoma 2000 in 2019), bo hitrejše in/ali močnejše okrevanje gospodarstva dodatno zaostrilo ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem, kar bo povzročilo dvig cen.
 
Na svetovni ravni bi lahko ti pritiski na rast cen nafte spremenili inflacijske obete. Čeprav so bile nižje cene energentov v zadnjih četrtletjih eden glavnih - če ne celo edini - dejavnikov nižje inflacije v razvitih gospodarstvih, bi se namreč ta prispevek lahko v drugi polovici leta 2023 obrnil, kar bi ponovno povzročilo pritisk na skupne stopnje inflacije.
 
Odločitev OPEC+ opozarja tudi na zaostrovanje odnosov med ZDA in Savdsko Arabijo. Joe Biden je to državo in druge članice OPEC pozval k povečanju proizvodnje, da bi omejili prihodke Rusije, ki pomaga financirati vojno v Ukrajini. Poleg energetske politike ameriška administracija pozorno spremlja poglabljanje vezi med Savdsko Arabijo in Kitajsko, ki ga je ponazorila zlasti privolitev kraljevine, da se kot "partnerica za dialog" pridruži Šanghajskemu svetu za sodelovanje.
 
Vendar je ta napoved dobra novica za naftna in plinska podjetja. Njihova že tako visoka stopnja dobičkonosnosti bo imela koristi od višjih cen. Zahodne naftne in plinske družbe so leta 2022 poročale o dobičku v višini 219 milijard dolarjev. Družba Coface pričakuje, da bodo ob napovedi 90 dolarjev za sodček njihovi dobički leta 2023 dosegli približno 160 milijard dolarjev.

Snemi sporočilo za javnost : Nadaljnje zaostrovanje razmer na naftnem trgu (357,15 kB)
Vrh