Novice in publikacije
07/03/2024
Tveganja držav in ekonomske študije

Socialna in politična tveganja: kaj lahko pričakujemo v letu 2024

Socialna in politična tveganja: kaj lahko pričakujemo v letu 2024

2024: volilna mrzlica, naraščajoči populizem in geopolitična nestabilnost

Nobenega dvoma ni, da bo leto 2024 burno leto volitev, saj bodo prvi volivci na volišča odšli januarja na Tajvanu, zadnji pa novembra v ZDA. Ta zgodovinski val bo zajel več kot 70 držav (vključno s sedmimi državami z največ prebivalci na svetu), polovico svetovnega prebivalstva in približno 55 % svetovnega BDP!
 
Od Indije do Mehike, prek Avstrije, Tunizije, Indonezije in Salvadorja bodo volitve priložnost, da populistični vetrovi potegnejo prek vseh petih celin. To bo dalo dodaten zagon trendu, ki se je uveljavil v zadnjih desetih letih in več: porastu socialnih nemirov in (geo)politične nestabilnosti.
 
"Ob tem nadvse polnem volilnem koledarju na obzorju naš najnovejši indeks socialnega in političnega tveganja izpostavlja, da se družbena in politična ranljivost po vsem svetu pospešeno povečujeta, kar v enaki meri povzroča negotovost in nestabilnost našega okolja. Globalna povprečna vrednost se je povečala na 38,6 %, kar ni daleč od najvišje vrednosti iz leta 2021 (39,4 %) po krizi zaradi covida-19 in je višja kot pred navedeno krizo (povprečje 2016–2020: 36,9 %). Naši kazalniki že od začetka desetletja napovedujejo, da vstopamo v novo fazo, kar zadeva ta tveganja," pojasnjuje Ruben NIZARD, ekonomist za Severno Ameriko in vodja področja za politična tveganja pri Coface.
 
V svetu, v katerem se na novo oblikuje svetovni geopolitični red, podedovan od konca druge svetovne vojne, se bodo nekatere volitve izkazale za odločilne. Volitve v ZDA bodo prelomna točka za svetovno dogajanje in zagotovo tarča poskusov destabilizacije.
 
Enako velja za Tajvan, kjer zmaga Demokratične napredne stranke (DPP) pomeni, da bo status otoka še naprej v središču napetosti s Kitajsko. Podobno bo izid glasovanja v ZDA odločilen za prihodnje odnose med Zahodom in celinsko Kitajsko. Volitve bodo še posebej pomembne, saj bodo potekale v burnem mednarodnem ozračju, ki ga zaznamujejo ostro kitajsko-ameriško rivalstvo, ruska invazija na Ukrajino ter vojna med Izraelom in Hamasom.

Tri tveganja, na katera moramo biti pozorni v letu 2024

Tveganja, povezana s temi volitvami, se razlikujejo po naravi in stopnji. V nekaterih državah bodo volitve sicer dejansko potekale, vendar bodo imeli volivci le omejeno izbiro. Hkrati je priprava na volitve priložnost, da spremljamo tri trende tveganj.

1. Politični premiki in negotovost

Sedanje družbeno-gospodarsko okolje naj bi prispevalo k občutku sovražnosti do obstoječe vlade, kar bo v času volitev prineslo negotovost in nestanovitnost za podjetja. Politična negotovost bo še toliko bolj pereča, ker naraščajoči populizem odzvanja kot močno opozorilo.
 
Uspeh Geerta Wildersa in Javierja Mileia na volitvah na Nizozemskem oziroma v Argentini konec lanskega leta je spet poudaril ta trend, ki je stalnica že vsaj od leta 2010. Zato je še težje napovedati, v katero smer bo šla vladna politika.
 
Socialna in politična ranljivost v Evropi hitro narašča, prihajajoče volitve - zlasti za Evropski parlament - pa bodo plodna tla za ekstremistična protievropska gibanja. Poleg tega bodo v nekaterih članicah EU potekale nacionalne volitve: v Avstriji, na Hrvaškem, Finskem, v Litvi, na Portugalskem, v Romuniji, Belgiji in na Slovaškem.

2. Socialni nemiri

Drugo tveganje je morebitno stopnjevanje socialnih nemirov, ki jih spodbujajo naraščajoče cene, upadanje zaupanja v politike in splošno nezadovoljstvo volivcev. Naraščajoča inflacija in upočasnitev gospodarske rasti sta okrepili pritoževanje - zlasti nezaupanje v institucije, ki je tlelo pod površjem že precej pred zdravstveno krizo zaradi covida. Zelo verjetno je, da bodo prihajajoče volitve ustvarile okolje za množične demonstracije v več delih sveta.
 
Sedemnajst afriških držav bo na primer leta 2024 morda organiziralo volitve na celini z najvišjo povprečno oceno socialne in politične ranljivosti ter največjim povečanjem v enem letu. Ta dinamika je v skladu s politično nestabilnostjo v številnih afriških državah v zadnjih letih, ki vključuje državne udare in dolgotrajne spopade. Nedavna preložitev predsedniških volitev v Senegalu je odličen dokaz tega. Prav tako bo treba pozorno spremljati volilni proces v nekaterih azijskih državah, vključno s Šrilanko, in nedavne dogodke v Pakistanu.

3. Geopolitična tveganja

Ob pat položaju v vojni med Rusijo in Ukrajino, povečanih napetostih na Bližnjem vzhodu in širitvi skupine BRICS* s pristopom petih novih članic** je jasno, da se velike spremembe v svetu stopnjujejo, k čemur prispevajo globoko zakoreninjeni izzivi za zahodne modele in svetovni red. V tem nemirnem geopolitičnem okolju bo zadnji krog nekaterih volitev še posebej pomemben.
 
Nedavno zmagoslavje DPP na Tajvanu ne vpliva le na 24 milijonov ljudi, ki tam živijo, in na odnose med obema stranema Tajvanske ožine, temveč tudi na globalno geopolitično dinamiko v celoti. V Mehiki in Indiji, dveh najštevilčnejših državah na svetu, bo eno od ključnih vprašanj volitev vprašanje, kakšen položaj bosta zavzeli na svetovnem prizorišču.
 
Poleg tega bodo v Ukrajini in Rusiji volitve predvidoma potekale v času, ko se v Evropi nadaljujejo spopadi, čeprav se zdi, da so volitve v prvi omenjeni državi pod vprašajem. Sicer ni dvoma, da bo Putin v Rusiji vnovič izvoljen, a volilna udeležba bi lahko pokazala, kakšno podporo ljudstva uživa vojna. Skratka, natrpan urnik volitev v letu 2024 bo nedvomno oblikoval svetovni red prihodnjih let.

Ključne točke za leto 2024

"Kombinacija vseh teh dejavnikov bo prispevala k povečanju kazalnika socialnega in političnega tveganja Coface. Navedene opozorilne znake moramo jemati resno: volitve leta 2024 bodo potekale v okolju povečanih geopolitičnih napetosti med različnimi bloki, pri čemer bodo neuvrščene države zavzemale stališča za vsak primer posebej. Ta zapletena dinamika ne bo le spodbujala populističnih teženj in geopolitične nestabilnosti, temveč bo prispevala tudi k svetovnemu ozračju negotovosti oziroma vsesplošne tesnobe in nezadovoljstva. Zdi se, da se v tem desetletju začenja nova faza socialnega in političnega tveganja, ki že zdaj vzbuja zaskrbljenost glede prihodnosti," opozarja Ruben NIZARD.
 
*BRICS: Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika.

**Saudova Arabija, Egipt, Združeni arabski emirati, Etiopija in Iran.

Vrh