Novice in publikacije
05/04/2024
Tveganja držav in ekonomske študije

Novi dogovor: katere države v vzponu bi lahko bile zmagovalke jutrišnjega sveta?

Novi dogovor: katere države v vzponu bi lahko bile zmagovalke jutrišnjega sveta?

Poleg razkola z Zahodom ima svetovni Jug tudi zelo različne strateške interese, ki se včasih razhajajo. Katere države v vzponu lahko najbolje izkoristijo spremembe na svetovnem gospodarskem prizorišču v okolju izjemne heterogenosti in resničnih priložnosti?
 
Osrednji scenarij družbe Coface za letos vključuje (podaljšan) mehak pristanek svetovnega gospodarstva (+2,3 % po +2,6 % leta 2023). Čeprav bi geopolitična tveganja (Rdeče morje, Bližnji vzhod) lahko povzročala motnje v svetovnih dobavnih verigah in inflacijski pritiski za razvita gospodarstva in podjetja niso le oddaljen spomin, bi morala svetovna rast vseeno presegati 2 %. "Bolj kot kdaj prej gre zasluga za to gospodarstvom v vzponu," poudarja Bruno de MOURA FERNANDES, vodja makroekonomskih raziskav pri družbi Coface.
 
Odklanjanje zahodnih vrednot, antagonizem med Kitajsko in ZDA: v tem svetu, ki je v procesu preoblikovanja, lahko gospodarstva v vzponu izkoristijo prednosti tako, da ponudijo koncesije ali priložnosti Kitajski, Združenim državam ali kateri koli drugi regionalni sili.
 
Več kot 70 % svetovne rasti ustvarijo gospodarstva v vzponu
 
"Ob upočasnitvi v Združenih državah in glede na nadaljnjo počasno rast v evroobmočju bodo države v vzponu leta 2024 glavna gonilna sila svetovnega gospodarstva, saj bodo k 2,3-odstotni rasti svetovnega BDP predvidoma prispevale 1,7 %. Gospodarstva v vzponu bodo skupno ustvarila več kot 70 % svetovne rasti, kar je največ od leta 2013. To večpolarno, medsebojno povezano, antagonistično in na prvi pogled neorganizirano svetovno gospodarstvo odpira široko paleto priložnosti za gospodarstva v vzponu," analizira Bruno de MOURA FERNANDES.

Glejte tudi

Gospodarstva v vzponu: tveganja in priložnosti, ki so jih na konferenci Coface Country Risk 2024 razvozlali štirje ekonomisti družbe Coface.
 
Upoštevajoč nova geopolitična zavezništva, povečanje števila trgovinskih sporazumov znotraj regij, pa tudi - in to je novi dogovor! - uporabo lokalnih valut za mednarodno trgovino: katere države v vzponu imajo znanja in spretnosti, vire in učinkovite strategije, da bodo velike zmagovalke jutrišnjega sveta? Na nekatera od teh vprašanj je v videoposnetku odgovoril naš ekonomist Bruno de Moura Fernandes.
 
Se želite bolj poglobiti? Seznanite se z najnovejšimi informacijami na naši okrogli mizi Gospodarstva v vzponu: tveganja in priložnosti, ki so jih razvozlali štirje naši ekonomski strokovnjaki.

Vrh