Novice in publikacije
08/06/2023
Publikacije s področja ekonomije

Razblinjene utvare in velika pričakovanja v Coface barometru za drugo četrtletje 2023

Razblinjene utvare in velika pričakovanja v Coface barometru za drugo četrtletje 2023

Čeprav je začetek leta 2023 zaznamovalo veliko navdušenje, morda celo razposajenost, to leto verjetno ne bo tako, kot je pričakovala večina opazovalcev in vlagateljev. Ker smo šele na polovici leta, je trenutno seveda še prezgodaj za kakršne koli dokončne sklepe, kljub temu pa je prvih nekaj mesecev leta 2023 potrdilo nekatera naša prepričanja:

  • ne, inflacija se v razvitih državah ne bo spontano in neboleče vrnila na svojo ciljno vrednost (2 %);
  • ne, poteze velikih centralnih bank se ob koncu leta ne bodo močno razlikovale od njihovih trenutnih potez;
  • in ne, zgolj odprava zdravstvenih omejitev Kitajski ne bo omogočila, da odigra vlogo pomožnega motorja za globalno gospodarstvo.

Na seznam razblinjenih utvar lahko uvrstimo še oprijemljivo recesijo, zaznano v Nemčiji ob koncu leta (iz katere se država, kot kaže, še vedno ni izvlekla), in pretrese, opažene na začetku marca v finančnem sektorju, ki so za zdaj omejeni na regionalne banke v ZDA. Ta primera nam lahko razkrijeta dve bistveni stvari, na kateri je trg pozabil: dostop do obilja poceni energije je absolutno osrednjega pomena za delovanje globalnega sistema ter denarna politika ima veliko večji (neposrednejši) vpliv na vrednotenje premoženja in finančno stabilnost kot na maloprodajne cene.
 
Makroekonomski in finančni obeti do konca leta 2024 ostajajo tesno povezani z inflacijskimi gibanji in odzivom glavnih centralnih bank na področju denarne politike. Čeprav se bo osnovna inflacija zmanjševala zelo postopno in obrobno, dokler so trgi dela pod pritiskom, se zdi, da tveganje za ponovno rast skupne inflacije v drugi polovici leta upada, enako pa velja tudi za tveganje za nadaljnje (zagotovo pretirano) omejevanje monetarnih organov. Obseg in narava okrevanja Kitajske (ki je veliko šibkejše, kot je bilo pričakovano, poganjajo pa ga zlasti storitve) skupaj z rekordnimi ravnmi zalog zemeljskega plina v Evropi in naftnim trgom, ki je še vedno ustrezno preskrbljen, kažeta, da bo na področju energije v drugi polovici leta 2023 in pozimi leta 2024 veliko manj zapletov. To krepi upanje, da bo leta 2024 prišlo do znatne rasti dejavnosti v Evropi (predvsem Nemčiji in Združenem kraljestvu) ), ki bi nevtralizirala strmo upočasnitev, ki se pričakuje v ZDA, kar bi privedlo do praktično stabilne povprečne letne globalne rasti (+2,3 %, po +2,2 % leta 2023). Naše napovedi, ki so rahlo bolj pesimistične od splošno sprejetih, so kljub temu odvisne od številnih negativnih tveganj, v prvi vrsti na področjih oskrbe z energijo in kreditiranja, kjer lahko motnje verjetno pokopljejo tudi najbolj optimistična pričakovanja.
 
V okviru tega smo spremenili 15 ocen držav (13 zvišanj in 2 znižanji) ter 24 panožnih ocen (13 zvišanj in 11 znižanj), ki prinašajo znatno izboljšanje obetov v okolju, ki kljub temu ostaja zelo zahtevno in negotovo.
 
Preberite naš barometer, v katerem najdete tudi naše celotne napovedi!
 
Prenesi publikacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Razblinjene utvare in velika pričakovanja v Coface barometru za drugo... (3,72 MB)

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh