Novice in publikacije

Kaj je novega?

12/09/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Vse novice

19/07/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

El Niño, grožnja svetovnemu kmetijstvu

Vremenski pojav El Niño, ki naj bi se vrnil v drugi polovici leta 2023, bo še okrepil učinke podnebnih sprememb. Indijsko-pacifiška regija se bo od 4. četrtletja naprej verjetno soočala z močno vročino in sušo, vpliv El Niña na kmetijski sektor pa bo še posebej viden leta 2024, saj so pridelki blaga zelo odvisni od vremenskih razmer (vročina, padavine).

Beri naprej
12/07/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Vzdržnost dolga v Afriki znova v središču pozornosti

Zaporedna šoka, povezana s pandemijo covida in vojno v Ukrajini, sta nedvomno negativno vplivala na afriška gospodarstva. Razkrila sta velike strukturne pomanjkljivosti in njihov nastanek ter jih celo poslabšala. Glavni značilnosti sta prezadolženost in neustrezna prehranska varnost, vključno z gospodarskimi, političnimi in družbenimi posledicami, ki jih prinašata. Naše sporočilo za javnost o tem lahko preberete tukaj.

Beri naprej
06/07/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Transportni sektor: okrevanje v zračnem prometu

Medtem ko svetovni makroekonomski obeti ostajajo negotovi, je transportni sektor v zadnjem Cofaceovem barometru zabeležil največje število izboljšav ocene tveganja.
Preberite si našo analizo.

Beri naprej
03/07/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Azija: glede na našo zadnjo anketo imajo podjetja manj zamud pri plačilih

Anketa o plačilih podjetij v Aziji zagotavlja vpogled v približno 2300 podjetij v azijsko-pacifiški regiji. Azijska podjetja imajo manj zamud pri plačilih in so kljub številnim oviram precej optimistična.

Beri naprej
30/06/2023
Novosti o družbi, Novosti produktov

"Dolg do narave": Coface zagotavlja pozavarovanje v največjem poslu v zgodovini!

Coface je sodelovali pri pozavarovanju finančnega načrta za projekt ohranjanja morskega sveta otokov Galapagos v Ekvadorju, ki je največja konverzija dolga v korist ohranjanja biotske raznovrstnosti.
Preberite več o tem.

Beri naprej
26/06/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Kmetijsko gospodarstvo pod pritiskom

Visoki proizvodni stroški, trgovinske napetosti in povečana vremenska tveganja bodo v prihodnjih mesecih še naprej obremenjevali svetovno kmetijsko proizvodnjo.

Preberite si naše napovedi za agroživilski sektor

Beri naprej
22/06/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Energetski sektor: obeti in priložnosti v našem najnovejšem podkastu

Poudarki iz nove epizode podkasta "Trade Talk" z našim glavnim ekonomistom Jeanom-Christophejem Caffetom in Marcom-Antoinom Eyl-Mazzego, direktorjem Centra za energijo in podnebje pri IFRI.

Beri naprej
07/06/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Razblinjene utvare in velika pričakovanja v našem najnovejšem barometru tveganj za države in panoge

Čeprav je začetek leta 2023 zaznamovalo veliko navdušenje, to leto verjetno ne bo tako, kot je pričakovala večina opazovalcev. Prva polovica leta je potrdila nekatera naša prepričanja ... Oglejte si jih skupaj z napovedmi naših ekonomistov zdaj.

Beri naprej
01/06/2023
Novosti o družbi

55 minut o kako uspeti v novih razmerah trajnostnega poslovanja

Izzivi in priložnosti, ki izhajajo iz regulatornih sprememb na področju trajnstnega poslovanja v eu

Beri naprej
25/05/2023
Novosti o družbi

Skupina Coface zabeležila zelo dober začetek leta s čistim dobičkom 61,2 MIO EUR

Coface objavlja svoje finančne rezultate za prvo četrtletje 2023: zelo dober začetek leta s čistim dobičkom v višini 61,2 milijona evrov.

Beri naprej
25/05/2023
Novosti o družbi

Zaveza skupine Coface za zmanjšanje ogljičnega odtisa

Skupina Coface si je zastavila jasne cilje na področju družbene in okoljske odgovornosti, zlasti v zvezi z neposrednimi in posrednimi emisijami toplogrednih plinov. Prvi mejnik je leto 2025.

Beri naprej
15/05/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

7 nasvetov za učinkovito upravljanje terjatev in preprečevanje poslovnih tveganj

Za preživetje teh podjetij je ključnega pomena preprečevanje zamud pri plačilih ali izterjava terjatev. Da bi vam pomagali pridobiti vpogled v lastno upravljanje kreditov in izboljšati preprečevanje poslovnih tveganj, vam ponujamo 7 nasvetov za boljšo zaščito vašega podjetja.

Beri naprej
27/04/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Številni izzivi, s katerimi se soočajo podjetja v Srednji in Vzhodni Evropi, povzročajo vse večje število insolventnosti

Insolventnost podjetij v Srednji in Vzhodni Evropi se je leta 2022 povečala zaradi visokih cen energije in surovin, številnih hitrih dvigov obrestnih mer, najvišje inflacije v zadnjih desetletjih in negotovosti, povezane z vojno v Ukrajini. Regija Srednje in Vzhodne Evrope (SVE) je v zadnjih treh letih doživela pomembne gospodarske spremembe. Velika heterogenost, različni podporni ukrepi in pravne spremembe so pomembno vplivali na trende na področju insolventnosti.

Beri naprej
18/04/2023
Novosti o družbi

Nadaljnje zaostrovanje razmer na naftnem trgu

V začetku aprila so Savdska Arabija, Irak, Združeni arabski emirati, Kuvajt, Kazahstan, Alžirija in Oman napovedali skupno zmanjšanje proizvodnje nafte za več kot 1,1 milijona sodov na dan. Ta zaveza sledi prvemu zmanjšanju proizvodnje, ki ga je OPEC+ napovedal oktobra 2022. Prihaja poleg ruske odločitve o zmanjšanju proizvodnje za približno 500.000 b/d kot odziv na izvajanje prepovedi EU za uvoz ruske nafte in naftnih derivatov po morju.
Za več preberite naše sporočilo za javnost.

Beri naprej
06/04/2023
Novosti o družbi

Coface x Rel8ed: "Danes je podatkovna znanost ključna sestavina upravljanja tveganj"

Družba Coface je pred kratkim prevzela butično podjetje za specializirano podatkovno analitiko Rel8ed, ki razvija inovativne rešitve z uporabo masovnih podatkov in umetne inteligence. Kako lahko združevanje strokovnega znanja koristi našim strankam na področju zavarovanja terjatev in poslovnih informacij? Bob Lytle, generalni direktor in ustanovitelj podjetja Rel8ed, tukaj deli več podrobnosti.

Beri naprej
05/04/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Sporazum o pošiljkah žita v črnem morju ne bo zadostoval za rešitev vseh izzivov v kmetijskem sektorju v letu 2023

Čeprav je sporazum o prevozu žit v Črnem morju prispeval k zmanjšanju pritiska na dobavo žit, so njegovi učinki omejeni in se pri varnosti preskrbe s hrano v številnih državah še vedno pojavljajo siva področja.

> Preberite našo analizo.

Beri naprej
23/02/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Turčija: Potres je povečal inflacijsko tveganje in politično negotovost

6. februarja so jugovzhodne pokrajine Turčije prizadeli potresi, v katerih je v Turčiji in Siriji umrlo več kot 40.000 ljudi. To število še zdaleč ni dokončno, po podatkih Združenih narodov pa bi se lahko podvojilo. Preberite si več o gospodarskih posledicah te katastrofe v naši publikaciji.

Beri naprej
16/02/2023
Novosti o družbi

Rezultati za poslovno leto 2022: Rekordni čisti dobiček v višini 283,1 milijona € in 80-odstotni delež izplačanih dividend

Coface rezultati za poslovno leto 2022: rekordni dobiček v višini 283,1 milijona EUR in kar 80-odstotni delež izplačil

Beri naprej
06/02/2023
Tveganja držav in ekonomske študije

Od pretiranega pesimizma do pretiranega optimizma - Cofaceov barometer za 4. četrtletje 2022

Leto 2023 se začenja z dobrimi makroekonomskimi novicami. Prvič, Evropa se je uspela izogniti recesiji, ki je bila dolgo videti neizogibna. Drugič, obet, da se bo Kitajska v drugi polovici leta okrepila, vzbuja upanje tudi za svetovno gospodarstvo. Naše sektorske ocene so se v primerjavi z zadnjimi barometri spremenile le malo. Nekaj sprememb gre v negativno smer, obenem pa smo se odločili tudi za nekaj popravkov navzgor, kar odraža sorazmerno izboljšanje gospodarskega scenarija.

Beri naprej
01/02/2023
Novosti o družbi

Nova lokacija

V mesecu februarju 2023 se COFACE, podružnica v Sloveniji seli na TRDINOVO ULICO 4 v Ljubljani.

Beri naprej
Vrh