Novice in publikacije

Kaj je novega?

18/01/2022
Novosti o družbi, Novosti produktov

Vse novice

14/01/2022
Novosti o družbi

Coface Adriatic Top 50

Pandemija je močno prizadela gospodarstva v Adriatic regiji. V vseh ni bilo enake recesije, najbolj pa so se skrčile države, ki so močno odvisne od turističnega sektorja, vključno s Hrvaško in Črno goro.

Beri naprej
07/01/2022
Tveganja držav in ekonomske študije

Napoved za leto 2022: pogled skozi džunglo gospodarskih novic

Ali ni bila jesen 2020 lep čas? Seveda se je na obzorju pojavljala huda zapora v Nemčiji, vendar so se pojavile obetavne novice o učinkovitejših cepivih. Ekonomisti smo si oddahnili in mislili, da bomo jeseni 2021 imeli veliko jasnejši pogled na gospodarsko prihodnost. To je bila vsekakor zmota.

Beri naprej
04/01/2022
Tveganja držav in ekonomske študije

Pregled Evra po 20 letih

Ob 20. obletnici uvedbe evra v evropske denarnice je skupina za ekonomske raziskave družbe Coface preučila učinke te spremembe v makroekonomskem smislu.

Beri naprej
17/12/2021
Novosti o družbi

Prednovoletni webinar

Vabljeni k ogledu COFACE webinarja, ki smo ga za vse stranke pripravili 21. decembra in traja dobrih 30 minut.

Beri naprej
06/12/2021
Novosti o družbi

Podaljšanje TOP UP sheme

Evropska komisija podaljšala sklep s katerim države EU in nekatere države OECD začasno uvršča na listo t.i. nemarketabilnih držav. Na osnovi tega sklepa lahko namreč SID BANKA, kot državna institucija, nudi dodatno pozavarovalno kritje do kupcev iz teh držav v okviru t.i. TOP UP sheme.

Beri naprej
27/10/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Barometer Q3 2021: dobavna veriga in inflacijski vetrovi ovirajo globalno okrevanje

Več kot 18 mesecev po začetku svetovne recesije, ki jo je sprožila pandemija COVID-19, se gospodarsko okrevanje nadaljuje. Ta trend je v veliki meri posledica napredka pri uvajanju cepiva, zlasti v razvitih gospodarstvih. To pa je spodbudilo ponovno povečanje porabe storitev, ki so v velikem stiku z ljudmi. Razmere v nastajajočih gospodarstvih so še vedno heterogene: okrevanje koristi izvozno usmerjenim državam, medtem ko gospodarstva, odvisna od storitev, še naprej zaostajajo.

Beri naprej
05/10/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Kitajska bo na račun zda še naprej krepila svojo vlogo najpomembnejšega izvoznega cilja za Latinskoameriški trg

Trgovinski odnosi med Kitajsko in Latinsko Ameriko so se v zadnjih dveh desetletjih precej razširili in postopoma izstopajo v primerjavi z odnosi med ZDA in Latinsko Ameriko. Razlogi za ta trajnostni trend segajo od razlik v stopnjah rasti dveh največjih svetovnih gospodarstev do trgovinskih politik, ki sta jih v zadnjih letih izvajali ameriška in kitajska vlada.

Beri naprej
29/09/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Ali se je svetovni maloprodajni sektor vrnil v normalno stanje?

Na dejavnost sektorja je zaradi ukrepov socialnega distanciranja in zaprtja trgovin zelo vplivala COVID kriza. Vendar se učinek pandemije na sektor močno razlikuje po državah in segmentih. Preverite našo študijo, če želite izvedeti več.

Beri naprej
22/09/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Nov val postpandemičnih družbenih gibanj: mednarodna trgovina kot kolateralna žrtev

Čeprav so omejitve, povezane s pandemijo COVID-19, začasno ustavile razmah protestnih gibanj, je na obzorju nov val. Protesti, predvsem v državah v vzponu, naj bi se zaradi poslabšanja socialno-ekonomskih kazalnikov, kakršnega še ni bilo, še povečali. Leta 2020 je kazalnik socialnega in političnega tveganja družbe Coface dosegel rekordnih 51 % po vsem svetu in 55 % v državah v vzponu.

Beri naprej
17/09/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Nemška raziskava plačilne discipline podjetij za leto 2021: Kako živeti s pandemijo

Peto izdanje Coface istraživanja o iskustvima korporativnog plaćanja u Njemačkoj sugerira da su se njemačka poduzeća aklimatizirala pandemijskom okruženju, jer uvjete plaćanja i pozitivne izglede nudi sve više ispitanih poduzeća.

Beri naprej
07/09/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

ZAE: boljši obeti za leto 2021 po težkem letu 2020

Gospodarstvo ZAE je leta 2020 prizadel dvojni šok: padec cen nafte in pandemija COVID-19. Po predhodnih ocenah se je gospodarstvo ZAE leta 2020 skrčilo za 6,1 %. Vendar so obeti za leto 2021 boljši. Družba Coface pričakuje 3,1-odstotno rast zaradi hitre kampanje cepljenja, hitrega okrevanja svetovnega gospodarstva in ponovnega dviga cen energentov.

Beri naprej
28/07/2021
Novosti o družbi

Družba Coface poroča o čistem dobičku v višini 123,2 milijona EUR v prvem polletju in potrjuje odličen začetek leta

Družba Coface poroča, da je v prvem polletju ustvarila 123,2 milijona EUR čistega dobička, kar potrjuje odličen začetek leta. Prihodki od prodaje: 768 milijonov EUR, kar je 7,4-odstotna rast pri nespremenjenem menjalnem tečaju in obsegu poslovanja.

Beri naprej
26/07/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Ali je razmah uporabe kovin v električnih vozilih vzdržen?

Kovine, ki se uporabljajo v električnih vozilih, kot so litij, kobalt in baker, so v središču zdajšnje revolucije v avtomobilski industriji. Strogi predpisi, programi državne podpore in vse večji razmah električnih vozil na nekaterih območjih močno spodbujajo povpraševanje po teh kovinah, ki so postale nepogrešljive pri proizvodnji baterij. Neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem tako zvišuje njihove cene, čeprav je tržni delež električnih vozil še vedno skromen. Coface v svoji zadnji analizi ne napoveduje večjih sprememb cenovnih gibanj v naslednjih dveh letih.

Beri naprej
15/07/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Coface Barometer Q2 2021: Svet dveh hitrosti

18 mesecev po začetku pandemije je dostop do cepljenja zdaj glavni dejavnik, ki določa tempo vsakdanjega življenja ljudi in svetovnega gospodarstva. Napovedi rasti BDP za leto 2021 so bile popravljene navzgor (+5,6 %), vendar je to predvsem posledica pozitivnih presenečenj iz Združenih držav Amerike. Ti boljši obeti za rast se odražajo v svetovni trgovini: po 5-odstotnem zmanjšanju obsega v lanskem letu družba Coface za leto 2021 napoveduje 11-odstotno povečanje.

Beri naprej
05/07/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Azijski Pacifik: trend zamud pri plačilih podjetij se je ustalil, podjetja vidijo boljše obete, vendar tveganja in negotovost ostajajo

Raziskava družbe Coface o plačilih podjetij v Aziji za leto 2021 ponuja vpogled v razvoj plačilnega vedenja in praks upravljanja kreditov več kot 2 500 podjetij v azijsko-pacifiški regiji v pandemičnem letu. Anketiranci so prihajali z devetih trgov (Avstralija, Kitajska, Hongkong SAR, Indija, Japonska, Malezija, Singapur, Tajska in Tajvan) in 13 sektorjev, ki se nahajajo v azijsko-pacifiški regiji.

Beri naprej
02/07/2021
Novosti o družbi

Podaljšanje Top Up sheme

Obveščamo vas, da je državna shema, na podlagi katere SID BANKA nudi dodatno pozavarovalno kritje do kupcev iz držav EU in nekaterih držav OECD, podaljšana do 31.12.2021.

Beri naprej
29/06/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Delo na daljavo: tveganja in priložnosti virtualnega dela na daljavo

Delo na daljavo se je v času pandemije Covid-19 pojavilo kot nova norma. Ta kulturni premik bi lahko podjetjem s sedežem v razvitih državah omogočil, da bi najela talente za delo na daljavo v državah v vzponu in tako zmanjšala svoje stroške dela.

Beri naprej
23/06/2021
Novosti o družbi

Goljufije so hitro rastoča grožnja: preprečite identitetne goljufije in prevare

Kraje identitete so v poslovnem svetu "hitro rastoča dejavnost". Njihova razširjenost in nenehno razvijanje pomenita, da morajo podjetja delovati proaktivno, da pred to grožnjo zavarujejo svoje premoženje in identiteto.

Beri naprej
26/05/2021
Tveganja držav in ekonomske študije

Kitajska: kljub boljšim gospodarskim obetom se povečujejo tveganja za plačila v gradbeništvu in energetiki

Družba Coface v letu 2021 pričakuje povečanje števila primerov neplačila obveznic in insolventnosti, zlasti v sektorjih, v katerih so se leta 2020 zaradi upočasnitve kreditne rasti nakopičila večja tveganja denarnega toka.

Beri naprej
24/05/2021
Novosti o družbi

Mesečni Coface PKZ webinar

Vabljeni k ogledu posnetka Coface PKZ mesečnega webinarja, ki smo ga imeli 27. maja 2021.

Beri naprej
Vrh