Novice in publikacije
01/10/2020
Tveganja držav in ekonomske študije

COVID-19, katalizator političnih tveganj

COVID-19, katalizator političnih tveganj

Letna posodobitev indeksa političnega tveganja družbe Coface, objavljena v publikaciji Barometer Q3 2020, poudarja dvojni trend: po eni strani zmanjšanje tveganja konfliktov na svetovni ravni, po drugi strani pa povečanje političnih tveganj in socialne krhkosti. Slednje je slabše v državah, ki so najbolj izpostavljene pandemiji koronavirusa.
 
Podobno kot v zadnjem četrtletju so tudi negotovosti glede napovedi v tem barometru zelo visoke. Povezane so predvsem s svetovnimi zdravstvenimi razmerami: od junija pandemija še naprej dobiva zagon. Med čakanjem na cepivo in / ali zdravljenje so podjetja in gospodinjstva preložila izdatke in naložbene projekte, tako zaradi omejitev (v obdobjih zapiranja) kot iz previdnosti.
 
Coface predvideva, da bo svetovna stopnja rasti leta 2020 znašala -4,8%, nato pa bo leta 2021 sledila 4,4-odstotna oživitev. BDP v EU in v ZDA bi ostal 3,5 točke oziroma 2 točki pod ravnjo iz leta 2019. Za vrnitev na predkrizno raven proizvodnje bi bila potrebna vsaj tri leta. Podobno bo po pričakovanju Coface oživitev svetovne trgovine le delna: + 3,5% leta 2021 po -13% v letošnjem letu.
 
Ta vztrajno nižja raven gospodarske aktivnosti v primerjavi s predkrizno naj bi spodbujala povečanje revščine, dohodkovne neenakosti in s tem socialno nezadovoljstvo.
 
Letna posodobitev indeksa političnega tveganja družbe Coface, objavljena v tem Barometru, kaže, v kolikšni meri pandemija COVID-19 poleg svojih človeških in gospodarskih vplivov ta politična tveganja še povečuje. Poleg tradicionalnih kazalnikov, ki se uporabljajo za merjenje teh tveganj, je letos Coface dodal indeks izpostavljenosti pandemiji, ki meri javno mnenje o upravljanju zdravstvene krize s strani organov oblasti.
 
Poleg povzročitve civilnih nemirov bi COVID- 19 lahko okrepil tudi družbena gibanja še iz obdobja pred COVID, kakršna so bila v Hongkongu, Franciji in Čilu.
 
Med zrelimi gospodarstvi je stopnja nezadovoljstva javnega mnenja glede obvladovanja zdravstvene krize največja v Španiji, ZDA, Veliki Britaniji in Franciji.
 
V nastajajočem svetu sta Iran in Turčija med državami z najvišjo stopnjo socialnega tveganja. Številne latinskoameriške države (Brazilija, Mehika, Peru, Kolumbija), pa tudi Južna Afrika, predstavljajo tako visoko politično in družbeno tveganje kot visoko izpostavljenost krizi COVID-19.

 
Za prenos publikacije kliknite sliko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi sporočilo za javnost : COVID-19, katalizator političnih tveganj (348,40 kB)
Vrh