Novice in publikacije
24/09/2020
Tveganja držav in ekonomske študije

Nemška raziskava plačil podjetij do leta 2020: Nemška podjetja so prešla v "krizni način" in ponujajo manj plačilnih pogojev

Nemška podjetja so prešla v "krizni način" in ponujajo manj plačilnih pogojev

To je četrta izdaja raziskave podjetja Coface o izkušnjah s korporacijskimi plačili v Nemčiji, ki je bila izvedena julija in v začetku avgusta 2020 s 753 sodelujočimi podjetji, ki imajo sedež v Nemčiji. Ni presenetljivo, da so COVID-19 in njegovi učinki na svetovno in nemško gospodarstvo prevladujoča tema te raziskave. Ena glavnih ugotovitev je, da nemška podjetja postajajo zaskrbljena. Letos je le 62% udeležencev ponudilo plačilne pogoje, kar je bistveno manj kot 81% leta 2019 (2017: 83%, 2016: 84%). Težko je jasno oceniti ali je pomanjkanje plačilnih pogojev izključno posledica COVID-19 ali je to del splošne "nove normalnosti". To lahko pojasnijo le podatki v naslednjih letih. Kljub temu je letos več kupcev kot glavne razloge za ponujanje plačilnih pogojev opozorilo na tesno likvidnost trga ali pa izrecno navedlo COVID-19 in njegove učinke. Povečala se je prednost krajših plačilnih rokov. Polovica anketiranih podjetij je zahtevala plačila med 0 in 30 dnevi.
 

Vendar se zdi, da je tudi ob teh pomislekih trenutna tema "držimo se skupaj", ki visi na skoraj vsakem otrokovem oknu v Nemčiji, mantra tudi v poslovnem svetu. Disciplina plačevanja pravočasno se je povečala leta 2020, verjetno zato, ker so se zaradi COVID-19 povečale finančne težave in da bi v sedanjih razmerah predolge in / ali prevelike zamude pri plačilih lahko družbo spravile v insolventnost. Leta 2019 je 85% podjetij poročalo o zamudah pri plačilih v primerjavi z 68% leta 2020. Medtem, ko se je čas zamude pri plačilih za vse anketirance med letoma 2019 in 2020 v povprečju skrajšal le za en dan, se obeti med sektorji zelo razlikujejo.
 
Čas zakasnitve plačil v sektorju farmacevtskih kemikalij2, ki se je med letoma 2019 in 2020 skrajšal za skoraj en teden na 27 dni, je bil pozitivno presenečenje. Nasprotno pa je avtomobilski sektor imel daljše zamude, saj se je obdobje povečalo za 20 dni. Presenetljivo je, da so se tudi v sektorju IKT3 občutno povečale zamude pri plačilih za približno dva tedna, čeprav bi ta sektor moral imeti koristi od šesttedenske blokade.
 
Če pogledamo dneve prodaje, se je obdobje znatno zmanjšalo za približno 9 dni med letoma 2019 in 2020. Obeti za razvoj podjetja so za leto 2020 bolj neposredni in zelo negativni, pri čemer je avtomobilska industrija najbolj pesimistični sektor. Verjetnosti bi bile verjetno še temnejše, če ne bi šlo za ukrepe državne pomoči od katere je imelo koristi 48% vprašanih. Za leto 2021 so vsi sektorji razen enega pričakovali okrevanje to poletje. Dejansko je gradnja ta trend z optimizmom leta 2020 in pesimizmom leta 2021, saj so knjige naročil še vedno polne. Glavna tveganja za izvozno poslovanje so se zelo spremenila. Lansko tveganje številka ena, trgovinsko-ameriški konflikt med ZDA in Kitajsko, je v območju tveganja v letu 2020.
 
Namesto tega so 3 od štirih podjetij kot glavno tveganje poleg motenj v proizvodnih verigah zaradi pandemije navedle COVID-19 in njegove učinke na svetovno ali nemško gospodarstvo. Kljub temu pa tveganja, kot je brexit, ki je prisoten že od naše raziskave iz leta 2017, niso izginila in bi lahko postala še bolj nujna z "brez dogovora o brexitu", ki se bliža do leta 2021. Tako je Nemčija, tudi z nekoliko svetlejšimi obeti za leto 2021, daleč od izhoda iz "kriznega načina".

 

Za prenos publikacije kliknite sliko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi sporočilo za javnost : Nemška raziskava plačil podjetij do leta 2020: Nemška podjetja so p... (930,68 kB)
Vrh