Novice in publikacije
10/02/2021
Publikacije s področja ekonomije

Coface Barometer Q4 2020 - neenakomerno okrevanje

Coface Barometer Q4 2020

Leto po začetku pandemije covida-19 in največje svetovne recesije po koncu druge svetovne vojne Coface ocenjuje, da bi lahko svetovna rast leta 2021 v povprečju dosegla +4,3 %, svetovna trgovina pa bi se lahko povečala za +6,7 % (po -5,2 % leta 2020). Te napovedi predvidevajo, da lahko glavna zrela gospodarstva do poletja cepijo vsaj 60 % prebivalstva. Posledična kolektivna imunost bi lahko pomenila konec pristopa "ustavi in pojdi", tj. zaporednih zajezitvenih ukrepov, ki škodujejo gospodarski dejavnosti. Zmanjšanje poslovnega neuspeha, ki so ga v letu 2020 zabeležili v vseh regijah sveta (-12 % po vsem svetu, -22 % v evroobmočju, -19 % v azijsko-pacifiški regiji in -3 % v Severni Ameriki), je očitno mogoče pripisati načrtom državne podpore in od njihovega nadaljevanja bo letos odvisno preživetje številnih podjetij. Coface predvideva, da se bo zaradi pretresa iz leta 2020 število insolventnosti do leta 2022 v primerjavi s stopnjo iz leta 2019 povečalo za 16 % v Španiji, 13 % v Franciji, 9 % v Italiji in 6 % v Nemčiji, kljub učinku različnih načrtov vladne podpore.
 
Coface v zadnjem četrtletnem Barometru napoveduje neenakomerno gospodarsko okrevanje.
 
Izrazite neenakosti med državami. Medtem ko uspešnost Kitajske in drugih azijskih gospodarstev (npr. Tajvana, katerega ocena držav se zvišuje) pospešuje svetovno rast, se glavna zrela gospodarstva letos ne bodo vrnila na predkrizno raven BDP. Med njimi bodo države, ki so močno odvisne od storitvenih dejavnosti (na primer Španija ali Združeno kraljestvo) ali zaostajajo v postopku cepljenja, potrebovale več časa za okrevanje.
 
Sektorske neenakosti. Med 23 izboljšavami sektorskih ocen v tem četrtletju je skoraj polovico mogoče pripisati avtomobilskemu sektorju, katerega rast je v drugi polovici leta 2020 pozitivno presenetila, sledila pa sta mu sektorja gradbeništva in kemikalij. Ni presenetljivo, da bodo številne storitvene dejavnosti zaradi pandemije dolgoročno oslabljene: najbolj je prizadet prometni sektor, v katerem je bilo devet ocen znižanih.
 

Povečanje dohodkovne neenakosti znotraj držav. Najmanj usposobljeni delavci, mladi in ženske so utrpeli več izgub delovnih mest kot ostalo prebivalstvo, saj so izrazito zastopani v storitvenih dejavnostih v najslabšem položaju. Poleg tega primeri prejšnjih epidemij v 21. stoletju kažejo, da bo povečanje dohodkovne neenakosti dolgotrajno in bo spodbudilo še več socialnih nemirov, ki se v povprečju pojavijo eno leto po pandemiji.
 
Pridobite celoten izvod Barometra Q4!

 

Za prenos publikacije kliknite sliko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi to publikacijo : Coface Barometer Q4 2020 - neenakomerno okrevanje (2,40 MB)
Vrh