Novice in publikacije
09/07/2020
Tveganja držav in ekonomske študije

Združene države Amerike: Stečaji dveh hitrosti

Združene države Amerike: Stečaji dveh hitrosti

Pandemija COVID-19 je močno prizadela ZDA, kar je povzročilo velik človeški in gospodarski davek. Nenadna zaustavitev aktivnosti, ki je zavirala širjenje koronavirusa od marca dalje, je povzročila 5-odstotno krčenje v prvem četrtletju leta 2020, kar je najbolj ostro padanje po letu 2008, močno povečala se je tudi stopnja brezposelnosti. Medtem ko je bilo gospodarstvo že v recesiji, naj bi bil padec BDP v drugem četrtletju še močnejši. Postopno odpiranje, ki se je v ZDA začelo maja, bi moralo gospodarstvu omogočiti okrevanje. Coface v svojem izhodiščnem scenariju napoveduje, da se bo BDP leta 2020 zmanjšal za 5,6%, nato pa se bo leta 2021 ponovno okrepil za 3,3%. Kljub temu pa bo ponoven izbruh v več zveznih državah - vključno s Teksasom, Florido in Kalifornijo v juniju upočasnil postopek ponovnega odpiranja, kar za napoved predstavlja pomembno tveganje.

 
Sa strane bankrota, najoštriji pad BDP-a trebao bi uslijediti velikim povećanjem prijava za bankrot. Unatoč tome, od početka krize, BDP je padao od veljače, vođen značajnim padom prijava za bankrot prema 7. poglavlju američkog zakona o stečaju [1] (likvidacija). Istovremeno, broj poduzeća koje traže zaštitu (reorganizaciju) Poglavlja 11 naglo je porastao (+ 48% na godišnjoj razini u svibnju), što ukazuje na to da bankroti povezani sa COVID-19 već kreću. Coface predviđanja o bankrotu procjenjuju da će se oporaviti u drugoj polovici 2020. godine, s očekivanim porastom od 43% između kraja 2019. i kraja 2021. godine.
 

Nadalje, Coface procjene pokazuju da bi "zombi" poduzeća, koja u posljednjem desetljeću predstavljaju više od 6% poduzeća u 2019. godini, također mogle biti gurnute u bankrot u narednim mjesecima. Vjerojatno će se povećati i broj poduzeća u teškoćama zbog nagomilavanja duga.

 

Za prenos publikacije kliknite sliko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snemi sporočilo za javnost : Združene države Amerike: Stečaji dveh hitrosti (114,94 kB)
Vrh