Novice in publikacije
26/10/2023
Publikacije s področja ekonomije

Sodelovanje zalivskih držav: resnični zmagovalec globalnih gospodarskih pretresov?

Sodelovanje zalivskih držav: resnični zmagovalec globalnih gospodarskih pretresov?

Po upočasnjeni rasti v letu 2023, ki je bila predvsem posledica nižje proizvodnje in cen energije, se pričakuje, da bo leto 2024 za države v Perzijskem zalivu (GCC) leto višje gospodarske rasti, saj se po več mesecih pesimizma glede svetovnega povpraševanja po nafti cene od poletja zvišujejo. Za napetosti na naftnem trgu, ki se bodo verjetno nadaljevale tudi prihodnje leto, se pričakuje, da bo cena surove nafte Brent leta 2024 v povprečju znašala 90 USD za sod, potem ko je letos znašala 85 USD za sod.
 
Vendar pa rahlo zvišanje cen nafte ne bo enako koristilo vsem državam. Bahrajn in Oman bosta zaradi visoke ravni javnega dolga, strukturnih fiskalnih pomanjkljivosti in bolj omejenih naravnih virov v primerjavi z drugimi državami v regiji ostala najšibkejša člena na področju javnih financ. Kljub temu bosta Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, ki sta veliko manj ranljiva, v vsakem primeru še naprej pomagala v nujnih primerih, ko primanjkuje sredstev. V Kuvajtu bo nesprejetje novega zakona o dolgu, saj je prejšnji prenehal veljati leta 2017, še naprej vplivalo na zmožnost vlade, da se poveže z mednarodnimi kapitalskimi trgi, da bi zadovoljila svoje potrebe po financiranju. Po drugi strani bo Katar imel koristi od večjega manevrskega prostora in bo uvedbo fiskalnih reform prilagajal s svojim tempom.
 
Čeprav so države Sveta za sodelovanje v Zalivu še vedno močno odvisne od naftnega sektorja, so po padcu cen nafte med letoma 2014 in 2016 izvedle načrte za diverzifikacijo gospodarstva. Medtem ko so bili ZAE v ospredju gospodarske razpršitve, je Savdska Arabija v zadnjih letih napovedala znatne naložbe. Ker se ti dve državi, pa tudi Katar in Oman, usmerjajo v skoraj enake sektorje (gradbeništvo, turizem, finance), je ključno tveganje v ustvarjanju konkurence znotraj regije. Poleg tega glavni viri financiranja teh strategij diverzifikacije temeljijo na prihodkih od nafte. Ob upoštevanju teh dveh dejavnikov strategije gospodarske razpršitve, čeprav so izvedljive, morda ne bodo prinesle želenih rezultatov.

Snemi to publikacijo : Sodelovanje zalivskih držav: resnični zmagovalec globalnih gospodars... (848,29 kB)

Stik


NATAŠA PETERLIN

DIREKTORICA MARKETINGA IN KOMUNIKACIJ
T. +386 (0)1 2005 811 M. +386 (0)40 808 121
natasa.peterlin@coface.com
TRDINOVA ULICA 4- 1000 LJUBLJANA – SLOVENIJA

Vrh